Дадоха 243 хил. за олющения телефон на Хитлер

хитлер

Боядисаният в червено телефон на Адолф Хитлер, описан като „най-разрушително оръжие“ на историята, бе продаден в неделя за 243 хил. долара, съобщи американската телевизия Fox News.

Началната цена бе 100 хиляди и продажната цена е в средата на диапазона, оценен от аукционната къща Alexander Historical Auctions – между 200 хил., и 300 хил. долара.

Аукционната къща отказа да даде индикации за самоличността или националността на купувача, който участва в търга по телефона.

Устройството, открито в бункера на лидера след поражението на Германия, носи върху себе си името на Адолф Хитлер и пречупения кръст, както и орел.

На търга, който се проведе в Мериленд, на източното крайбрежие на Съединените щати, бяха изнесени повече от 1000 предмета.

Те бяха отворени за купувачи от целия свят по телефона.

5

По този телефон, свързващ Адолф Хитлер с Вермахта, армията на Третия райх, нацисткият лидер е издал повечето от своите заповеди през последните две години на Втората световна война, сочи информацията от аукционната къща.

Апаратът е бил изнесен от Германия от бившия британски бригаден генерал Ралф Райнър, който посещава Берлин в началото на май 1945 г.

Когато влиза в бункера на Хитлер, руски офицери предлагат на Райнър личния телефон на Ева Браун, но той казал, че харесва повече червения цвят. След смъртта на Ралф, устройството било запазено от неговия син.

Повече от 70 години по-късно червената боя на телефона, произведен от германската компания „Сименс“ (Siemens) се е олющила и разкрива оригиналния черен цвят на устройството.

От аукционната къща твърдят, че това е, „най-разрушителното оръжие, което изпраща милиони (хора) на смърт по целия свят“.

Телефонът е бил „преносимото устройство за унищожение на Хитлер, използвано в автомобили, влакове, неговите главни щабове“, обясняват още от къщата, като уточняват, че е работел до „последните отчаяни дни“ на нацисткия режим.

инфо: vesti.bg

Morkadis

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.