Дали това беше обаждане от извънземен разум?

Никой не вярва, че това е обаждане от извънземни, но радиоастрономите признават, че все още нямат обяснение за лъч радиовълни, който очевидно е дошъл от посоката на звездата Проксима Кентавър.

„Това е някакъв технологичен сигнал. Въпросът е дали това е земна технология или технология от някъде отвъд “, каза София Шейх, от Пенсилванския щатски университет, ръководеща екип, изучаващ сигнала и опитващ се да дешифрира произхода му. Тя е част от Breakthrough Listen, усилие подкрепено от 100 милиона долара, идващи от Юрий Милнър, руски милиардер инвеститор, за намиране на извънземни радиовълни. Проектът се натъкна на най-интригуващата си част досега.

Проксима Кентавър е най-близката известна звезда до Слънцето, само на 4.24 светлинни години от Земята, част от тройна звездна система, известна като Алфа Кентавър. Проксима има поне две планети, едната от които е скалист свят, само малко по-масивен от Земята, който заема така наречената обитаема зона на звездата, където температурите трябва да благоприятстват наличието на вода в течно агрегатно състояние. Нещо което може да способства наличието на живот на повърхността на планетата.

Самият радиосигнал, открит през пролетта на 2019 г., в много отношения е мечта за ловците на извънземни. Това е бил теснолентов сигнал с честота 982,02 мегахерца, както е записано в дневника на Обсерваторията Parkes в Австралия. Природата, независимо дали експлодираща звезда или геомагнитна буря, има тенденция да излъчва на широколентов диапазон.

„Сигналът се показва в нашите данни само когато гледаме в посока на Проксима Кентавър, което е вълнуващо“, казва Шейх. „Това е праг, който никога не е преминат от сигнал, който сме виждали по-рано, но има много неясни неща.“

Практикуващите в обнадеждаващото поле за търсене на извънземен интелект, известен още като SETI, обаче казват, че са виждали всичко това и преди.

„Виждали сме тези видове сигнали и преди и винаги се е оказало, че това са RFI – радиочестотни смущения“, пише Дан Вертимер, главен технолог в изследователския център на SETI в Бъркли, който не е част от проучването на Проксима Кентавър.

Подобно твърдение се повтаря и от колегата му в Бъркли, Андрю Симион, който е главният следовател на Breakthrough Listen. „Нашият експеримент съществува в море от смущаващи сигнали“, казва той.
„Моят инстинкт показва, че той има антропогенен произход“, добавя той. „Но засега все още не можем да го обясним напълно.“

Независимо от твърденията за биосигнатурни газове на Венера и разкази за наблюдения на НЛО, събрани от Пентагона, откриването на извънземен живот – камо ли на разум, би имало психологически гръмотевични космически и исторически размери.

Фалшивите аларми са част от SETI от самото начало, когато Франк Дрейк, тогава в Корнел и сега пенсиониран от Калифорнийския университет в Санта Круз, насочи радиотелескоп в Грийн Банк, Западна Вирджиния, през 1960 г. към двойка звезди, с надеждата да чуе радиовълните на извънземните. Той открива нещо, което изглеждаше като сигнал. Може ли да е толкова лесно да открием, че не сме сами?

Сигналът обаче, се оказа част от таен военен експеримент.

Шестдесет години по-късно все още сме официално сами, въпреки търсенията на SETI.

Програмата Breakthrough Listen, беше обявена с много шум от Милнър и Стивън Хокинг през 2015 г., предизвиквайки нещо, което нарекоха ренесанс в търсене на следи от извънземен разум.

Неотдавнашното вълнение започна на 29 април 2019 г., когато учените от Breakthrough Listen обърнаха радиотелескопа Parkes към Проксима Кентавър, за да наблюдават звездата за силни изблици. Това е малка звезда, известна като червено джудже. Тези звезди са склонни към подобни изблици, които могат да отнемат атмосферата от планетата и да я направят нежизнеспособна.

Morkadis

Като цяло те записаха 26 часа данни. Радиотелескопът Parkes обаче е бил оборудван с нов приемник, способен да различава теснолентови сигнали от типа, който търсят изследователите на SETI. Така че през есента на 2020 г. екипът решава да търси данните за такива сигнали, работа, която върши Шейн Смит, от Хилсдейл Колидж в Мичиган и стажант в Breakthrough.

Сигналът, който изненада екипа, се появява пет пъти на 29 април по време на поредица от 30-минутни прозорци, в които телескопът е насочен в посока Проксима Кентавър. Оттогава не се е появявал. Това е бил чист не модулиран тон, което означава, че изглежда не носи никакво послание, освен факта на собственото си съществуване.

Сигналът също показва тенденция да се отклонява леко по честота през интервалите от 30 минути, знак, че какъвто и да е сигналът, не е на повърхността на Земята, но често корелира с въртящ се или орбитален обект.

Но отклонението не съответства на движенията на известни планети в Проксима Кентавър. И всъщност сигналът – ако е реален – може и да идва от някъде извън системата на Алфа Кентавър.

„Първоначално имаше объркани реакции от хората, но това бързо се успокои. За период от 24 до 48 часа в края на октомври, казва Смит, настроението се измести от любознателно и любопитно към „много сериозна научна детективска работа“.

„Бих казала, че първоначално бяхме изключително скептични и продължавам да съм скептична“, казва Шейх за предполагаемия сигнал. Но добавя, че това е „най-интересният сигнал, който идва през програмата Breakthrough Listen“. Екипът се надява да публикува резултатите си в началото на 2021 година.

Публикувано в The New York Times.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Лемурия – изчезналият континент на висша извънземна цивилизация

Извънземна база на една от луните на Сатурн?

80 типа извънземни бродят сред нас

Ексвоенен от Израел разкри извънземна тайна

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.