Дания ще изучава подземните тролове

тролНезависимо че икономиката на Дания, както твърдят експерти, не е в най-добрата си форма, правителството на страната е отделило 2 500 000 датски крони ($430 000) за изследвания, посветени на подземните тролове.

Парите ще бъдат получени от Ларс Кристиан Кофоед Ромер, аспирант и лектор по антропология в университета на Копенхаген, който е прекарал две години в изучаване на дейността на митичните същества.

С новите средства Ларс планира да изследва „фактическите отношения“ между хората и троловете на датския остров Борнхолм.

Борнхолм е добре известен сред туристите. Той дължи популярността си на това, че е обитаван от тролове, които живеят под земята и излизат нощем. Там има дори национален трол на име Кроле Боле. „Малкият и симпатичен“ трол живее със семейството си в планината Лагенберг и нощно време излиза на повърхността в търсене на приключения.


Ромер ще отиде на острова и ще се заеме с търсенето на тези тролове, като използва всички пари, дадени му от Датския съвет за независими изследвания (DFF).

„Смятам за забележителен факта, че легендата за троловете на острова се ползва с популярност в съвременния свят и искам да видя физическите прояви на съществата на острова и това как те си взаимодействат с местните жители“, казва той.

Председателят на DFF Питер Мунк Кристиансен е изразил увереност, че изследването ще бъде много полезно.

„Членовете на съвета смятат, че хуманистичните изследвания трябва да се финансират на паритетни начала заедно с всички други области на изследване и ние потвърждаваме това с решението си – пояснява той. – Изповядваме плурализъм и широк поглед върху света. Не просто отделяме пари за проекти, които са най-популярни сега.“

Не е чудно, че новината за отделянето на почти половин милион долара за търсенето на тролове не вдъхновила датчаните. Особено че информацията за финансирането се появила скоро след като били обявени сериозни съкращения на програми в областта на здравеопазването и редица социални програми.

Очаква се хиляди медицински сестри да загубят своите работни места следващата година, затова новината за изследването на троловете била посрещната изключително негативно и подложена на критика от голяма част от гражданите.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

ЖЕНА ТВЪРДИ, ЧЕ ЕЛФИ СА Я ДЪРЖАЛИ 7 ГОДИНИ КАТО ЗАЛОЖНИЦА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.