Да превърнем емоционалната криза във възможност

мисли

Кризите настъпват в живота ни без значение колко се опитваме да ги избегнем. Те са проблемни нежелани преживявания или събития, които ни изкарват от зоната на комфорта. Обикновено резултатът от кризата е някакъв вид загуба, а сигурността ни се разклаща.

При такава криза всички ние отчаяно се опитваме да възстановим реда в живота си, където хаосът е взел надмощие. Но, ако се научим да гледаме на кризата по друг начин, можем дори да се възползваме от нея. Тя е една идеална възможност да спрем да се противим на нежеланата промяна и да разгърнем потенциала си.

Кризата може да е от финансово, лично, здравословно или духовно естество. Тези кризи, които са вътрешно провокирани са психологически, емоционални или свързани с взаимоотношенията ни с другите хора. Съвсем в реда на нещата, ние се опитваме да избегнем тези разочарования по най-добрия възможен начин. И все пак катаклизмите понякога надделяват и могат да ни накарат да се почувстваме като жертва на обстоятелствата, докато се борим да запазим живота си такъв, какъвто го познаваме.


Обикновено личностната промяна изисква мотивацията ни да служи като катализатор на силата на промяната. Кризата, от друга страна, не ни кара сами да се мотивираме, а ни поставя направо извън зоната на познатото. Кризата буквално премахва границите – сякаш през нас е минало торнадо и, когато си отворим очите, всичко се е променило, а ние се намираме на непознато място. Обикновено искаме отчаяно да се върнем в комфортната зона на познатото, но кризата изключва тази опция. Няма връщане назад, но именно това помага да превърнем кризата във възможност.

Да се освободим

Растежът и промяната само когато сме поставени извън зоната на комфорта, където сигурността и предсказуемостта вече не царуват. Така че можем да погледнем на кризата като на дегизирана благословия, макар и нежелана.

Кризата е като моментна снимка на момент във времето, който искаме да избегнем. Но, за да се възползваме от нея като възможност, трябва да погледнем отвъд снимката и да си представим вратата на потенциала, която тъкмо се е отворила широко.

Ако партньорът ни поиска развод или ни напусне заради друг човек, това ще ни накара да се почувстваме предадени и вероятно с разбито сърце. Но след известно време може да се окаже, че дори сме благодарни, че сме се освободили от една неистинска връзка, която не си е заслужавала. Това признание се случва обикновено когато успеем да надраснем загубата и да извлечем полза от новото си положение.

Кризата и възможността са просто два различни аспекта на един и същи процес. Дали ще изберем да се фокусираме върху кризата, потънали в страх, или ще искаме да открием каква възможност може да ни донесе? Нека разгледаме по-подробно явлението, наречено криза.

Да хвърлим светлина върху кризата

Кризите се явяват като поредица от остри или хронични обстоятелства. Например икономическия катаклизъм, който всява суматоха в икономиката на САЩ и на целия свят, кара и богатството и наемането на работа буквално да изчезнат. В живота на повечето хора това е външна криза, която се стоварва върху главата им. И все пак, при тези загуби, много хора успяват да изтъкнат силните си страни, ценностите и избора си и се приспособяват (въпреки кризата) по начин, от който наистина извличат ползи.

Неочакван здравословен проблем или смъртта на близък човек могат да ни накарат да чувстваме тревога или загуба. Но, колкото и болезнени и стресиращи да са тези предизвикателства и загуби, възможността да оценим живота от различна перспектива може да вземе надмощие.

Хроничните кризи са по-лични и разкриват определена тема от живота на човека. Често проблемите с връзките или битките със самооценката и депресията в живота на някого се повтарят през известно време. Това са безкрайни миникризи, които очакват по-основно разрешаване. Ако се научим да виждаме и обмисляме големите модели, които предизвикват тези малки кризи, ще можем да си изградим по-изгодна позиция, от която да обърнем борбата в своя полза. С други думи кои са повтарящите се истории в живота ни? И какво е нашето участие в сценария?

По този начин затрудненията с връзките се повтарят отново и отново, докато не погледнем на нещата от друга гледна точка. Често кризата във взаимоотношенията на една двойка кара партньорите да излязат на нова територия, където най-после могат да постигнат някакво израстване. Болката, преживяна по време на кризата, дори може да подпомогне извличането на новите ползи. Например изневярата може да е ужасяващо преживяване, но може и да отвори врати към по-истинското оценяване на брака и възможността за разрешаване на проблемите.

Morkadis

Къде е възможността

Нека да се поразровим малко по-дълбоко в идеята за възможностите, които ни се отварят по време на тези трудни периоди. Кризата се дефинира като „Критичен или решителен момент или ситуация; момент на промяна”. Ако се фокусираме върху „промяна”, можем и да се запитаме „промяна накъде”? В това не-реактивно размишление можем да изберем да потърсим възможностите. Този потенциал става неясен, когато въвлечени в ситуация на загуба на познатото и сме изправени през риска на новото. И това е моментът, в който се случва трансформацията.

Ще се фокусираме върху потенциална на промяната или върху загубата на познатото, на сигурното? Отговорът на този въпрос разкрива връзката между загубата и възможността в нашия живот. В основата си въпросът всъщност е дали избираме да замръкнем в паниката на непознатото или търсим възможност да извлечем ползи от новата територия, разкрила се пред нас. Първото разкрива тревожност и отстъпление, а второто – растеж.

Единственото постоянно нещо във вселената е промяната. Това, което наричаме криза, е просто поредната промяна. Няма как да я контролираме, но, ако осъзнаем какво стои зад нуждата ни да я контролираме, можем да превърнем всяка криза във възможност за растеж и развитие.

Промяната е неизбежна. Просто трябва да се приготвим за нея. 

инфо: zdrava.bg

Вижте още: 

КАК ДА ИЗБЕГНЕТЕ НЕГАТИВНИТЕ МИСЛИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.