Детектори ще улавят лазерни сигнали от извънземни

pixabay.com

Устройства за откриване на лазерни сигнали от хипотетични извънземни са инсталирани на Хаваите, съобщава сайтът на Хавайския университет. Няколко устройства са били поставени на покривите на съществуващи сгради на вулкана Халеакала, категоризиран като спящ. Заедно с подобни устройства в Калифорния – в обсерваторията „Робърт Фъргюсън“, тези скенери ще се опитат да открият мощни импулси, с които е възможно да комуникират извънземни цивилизации.

„Възможността за живот извън пределите на Земята винаги е очаровала хората, особено това се вижда по реакцията на съобщенията за откриването на органични молекули в атмосферата на Венера, а също по интереса към други мисии за изследване на потенциално годни за живот планети – казва Карън Миич от Хавайския университет. – Хавайският университет отдавна се занимава с астробиология и търси извънземен живот и затова е прекрасно, че открихме нова посока в тази дейност и ще търсим технологични следи.“

Автор на проекта е американският Институт за търсене на извънземен живот SETI. Традиционно програмите на SETI се свързват с търсенето на извънземни радиосъобщения, но те не са се увенчали с успех въпреки десетилетията на наблюдение. Междувременно високоразвитите цивилизации може да използват лазери за комуникация, тъй като те осигуряват много по-висока скорост на предаване на данни.

Всеки детектор LaserSETI се състои от две камери и дифракционна решетка, която разлага светлината на спектър. По правило звездите светят в широк оптичен диапазон от червено до виолетово, а лазерите – в един конкретен, и камерите трябва да фиксират такива импулси.

Новите детектори ще позволят на SETI да сканира много по-голям участък от небето, отколкото по-рано.

източник: actualno.com

Вижте още:

Шансовете за извънземен живот в нашата галактика са много вероятни

Човешките ДНК са с извънземен произход, според Нобеловия лауреат Франсис Крик

Пришълци убили Тутанкамон с кама от извънземен метал?

Артефакти на Маите – доказателство за извънземен контакт?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.