Детска градина в старчески дом, стотици променени животи

2

Детска градина под един покрив със старчески дом? Може да звучи странно, но реализацията на тази идея променя живота не само на възрастните хора, но и на хлапетата.

Социалният дом за старци „Свети Винсент“ в Сиатъл, САЩ, има над 400 постоянни жители, а Междупоколенческият образователен център е учреждение с грижа за децата, което позволява на малчугани до 5 години да общуват и да играят с дядовците и бабите в структурирани, а и неструктурирани дейности.

3

Основната цел на Център е да помогне на децата да осъзнаят нормалния процес на остаряването, да приемат хората с увреждания, както и да получават и дават безусловна любов и внимание, пише „Площад Славейков“.

43% от възрастните хора в Щатите се чувстват в социална изолация, сочат социолигическите изследвания. Детската градина, помещаваща се в дом с медицинска грижа, позволява на малчуганите да общуват пълноценно с повече от 400 старци.

4

„Децата и възрастните участват заедно в различни наши дейности – слушане на музика, танци, изкуства, обяд, разказване на истории и просто неангажиращи разговори“, казват санитарите. Това силно увеличава възможностите за децата и за хората на всякаква възраст да имат общуват помежду си.

Децата в Центъра имат шанса да се учат от по-възрастните, да възприемат хората с увреждания, да участват в разговори и игри с мъже и жени, които са две или три поколения по-стари. И да станат част от много голямо семейство.

5

Постоянните жители в дома подновяват чувството си за себестойност, отново могат да обменят знания и житейски опит и най-важното – отново се превръщат в модели за подражание.

Децата помагат на по-възрастните си приятели в ежедневието им.

6

Възрастните отново стават модели на подражание.

Игрите се връщат в живота на възрастните хора.

Morkadis

Всички стават част от едно голямо семейство.

Даването и получаването на безусловна любов е основен елемент в програмата.

Децата се научават да приемат хората с увреждания.

„Има само едно време да си щастлив. И това време е сега“, казват старците с усмивка.

инфо: cross.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.