Децата в Турция спират да учат за теорията на Дарвин за еволюцията

еволюция

Гимназистите в съседна Турция повече няма да учат теория за еволюцията на Чарлз Дарвин, решиха управници. Темата е извадена от учебния материал с цел да се „елиминират спорни теми”, заяви ръководителят на националния борд по образование Алпаслан Дюрмус.

„Ако учениците ни нямат нужните знания или информация, за да разберат дебата по спорни въпроси, ние просто ги изключваме”, поясни Дюрмус, цитиран от bTV.

Проектът на новата програма е одобрен от президента Реджеп Ердоган и ще бъде публикуван в Държавен вестник следващата седмица.

Новата учебна програма влиза в сила от учебната 2017 – 2018 г.

Децата ще изучават обаче открития и текстове на мюсюлмански и конкретно турски учени. В часовете по история ще се преподава „отвъд евроцентризма”, а в тези по музика учениците ще изучават „всички видове турска музика”.

Турската опозиционна партия Народнорепубликанска партия заяви, че управляващата партия се опитва да подкопае светската образователна система на Турция и да я превърне в ислямистка.

Според депутати опитът на правителството да управлява страната с догми през XXI в. ще има обратен ефект.

Според Баръш Яркадаш, депутат от опозиционната партия, е възможно правителството да стигне и по-далеч, като забрани да се публикуват книги за еволюцията.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.