Децата чудо, превърнали се в знаменити личности с висок принос в историята

Почти всеки знае историята на Волфганг Амадеус Моцарт, който се отличавал с феноменален музикален слух, брилянтна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар.

Моцарт проявява изключителния си музикален талант още на 3-годишна възраст, композира от 5-годишен, а когато е на 6 години, свири пред австрийската императрица. И това е само част от впечатляващата му биография.

Едни постигат най-големите си успехи на в края на живота си, други цял живот градят, а тези, на които е отредено да пишат историята, го правят още от най-ранните си години.

Хуана Инес де ла Крус

2

Родената в Мексико през 1651 г. Хуана се научава да чете изключително рано и бързо прочита всички книги в библиотеката на баща си.

Въпреки че образование ѝ е отказано, поради факта, че е жена, още на 8-годишна възраст тя започва да пише поезия на религиозна тематика. Съвсем скоро сама се научава на латински – според някои източници усъвършенства езика само с 20 урока.

До юношеска възраст вече се занимава с философия и знае ацтекския език науатъл. Геният ѝ не остава незабелязан и по-късно тя си спечелва място като асистент в кралския съд в град Мексико.

Когато е на 17 години, 40 професори от различни университети я подлагат на тестове и остават изумени от задълбочените ѝ познания в толкова много и обширни сфери като философия, математика и история.

Детето чудо пораства и на 20-годишна възраст става монахиня. В манастира продължава да твори и съвсем скоро се превръща в един от най-известните автори на драма, поезия и проза за XVII в. Днес обликът ѝ е на банкнотата от 200 мексикански песоса.

Пабло Пикасо

пикасо

 

Като син на художник Пикасо получава четка в ръцете си още като дете. Смята се, че легендарният художник започва да рисува редовно още преди да се научи да говори. Майка му дори твърдяла, че когато е проговорил е било, за да поиска молив.

Пикасо рисува първата си картина с маслени бои, когато е едва 9-годишен. Много скоро уменията му надминават тези на неговия баща. На 14 години даровитият художник е приет в престижно училище за изкуства в Барселона.

Morkadis

Само година по-късно вече е завършил впечатляващото си произведение „Първо причастие“, което си спечелва място на публична изложба. Тази картина е едно от над 22 000 други произведения на изкуството, сътворени от златните ръце на художника за осем десетилетия.

До края на живота си Пикасо помни думите на своята майка -„Ако станеш войник, ще бъдеш генерал. Ако станеш монах, ще бъдеш избран за папа…“, а към тях самият той добавя „Вместо това аз станах художник и се превърнах в Пикасо“.

Жан-Франсоа Шамполион

Тайните на древните египетски йероглифи можеха да останат неразкрити, ако не беше детето чудо – Жан-Франсоа Шамполион.

Роден през 1790 г. във Франция, Жан демонстрира впечатляващ природен талант с езиците още от дете. До тийнейджърска възраст той вече знае латински, гръцки, арабски, иврит, сирийски, санскрит и коптски.

Първия си академичен труд Шамполион представя на 16 години, а на 19 вече преподава история в училище в Гренобъл, Франция.

През 20-те години на XIX в. младият полиглот насочва вниманието си към разчитане на древни писания и съвсем скоро се превръща в първия филолог, който забелязва, че символите в древните египетски йероглифи са както азбучни, така и пиктографски – прозрение, което дава възможност да се разбие кода на един отдавна изгубен език.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

5 исторически личности, чиито глави са били откраднати

10 исторически личности, загинали на датата, на която са родени

Известни личности с неособено щастливо детство

10 личности, които са били слаби ученици, но са станали известни и богати

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.