Дешифрираха един от текстовете на серийния убиец Зодиак

pixabay.com

Група специалисти от САЩ, Австралия и Белгия дешифрира едно от съобщенията на серийния убиец Зодиак, изпратено на американския вестник „Сан Франциско кроникъл“ през ноември 1969 година, съобщи сайтът на изданието.

Посланието, получило названието „Шифър 340″/ по количеството на знаците в оригинала на съобщението/, било разчетено от трима специалисти. От американския разработчик на софтуера Дейвид Оранчак, от белгийския програмист Ярл ван Ейке и от австралийския математик Сам Блейк.

„Надявам се, че вие весело си прекарвате времето, в опит да ме заловите Телевизионното шоу, в което се говореше за мен, това не бях аз. Не се боя от газовата камера, защото с нейна помощ ще се окажа в рая по-рано. Сега разполагам с достатъчно роби, които да работят за мен.

Докато другите няма да имат нищо, когато попаднат в рая и се боят от смъртта. Аз не се боя, тъй като зная, че моят нов живот ще бъде лек след райската ми смърт“, гласи разчетеният текст.

В него не се разкрива името на престъпника. Клонът на ФБР в Сан Франциско отбеляза в страницата си в Туитър, че следствието по делото Зодиак продължава. Служителите изтъкнаха, че им е известно за дешифрирането на криптограмата на серийния убиец, но заради продължаващото разследване и заради паметта на убитите, Бюрото ще се въздържи от коментари.

„Шифърът 340“ е втората криптограма на Зодиак, която беше успешно разчетена. Първата, „Шифър 408“ беше дешифрирана от учител от калифорнийския град Салинас и от неговата съпруга. В нея престъпникът обясняваше, че обичал да убива, защото това било забавно.

Зодиак е псевдоним на серийния убиец, върлувал през 60-те години в щата Калифорния. Личността на маниака и досега не е установена. Той пишеше на полицията и във вестниците, хвалейки се за своите престъпления Полицията свърза с престъпника 5 смъртни случая, въпреки че самият Зодиак твърди, че е извършил 37 убийства.

източник: novini.bg

Вижте още:

Историята на унгарския сериен убиец „вампир“

Криминалисти: Витоша е пълна със заровени от свирепи убийци трупове

10 филма, вдъхновили реални престъпления

Последната осъдена на смърт във Великобритания: защо е екзекутирана майката на две деца Рут Елис

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.