Днес е мистичното лятно слънцестоене

медитация

Днес отбелязваме лятното слънцестоене, което в северното полукълбо бележи настъпването на астрономическото лято. През 2015-та година лятото ще настъпи точно в 19:38 часа на 21 юни.На 22 юни Слънцето се движи над тропика на Рака. В северното полукълбо денят е най-дълъг, нощта е най-къса. В южното полукълбо денят е най-къс, нощта е най-дълга и е налице зимно слънцестоене.

Изменчивостта в продължителността на деня и нощта е резултат от наклона на земната ос, поради който определени зони от земното кълбо се оказват по-близо или по-далеч от Слънцето. Отклонението е минимално, но благодарение на него имаме сезони, чийто „график“ е различен в Северното и в Южното полукълбо на планетата ни.

Наред с професионално ангажираните и любителите на астрономията, Google също отбелязва деня на слънцестоенето – с разноцветни сладоледи, готови да се разтопят от летния зной.


Този ден бележи началото на сезона лято и от следващото утро денят започва да намалява.

Слънцето е древен символ, един от основните в човешката цивилизация. То е източник на живот, обожествявано е от всички култури и неговият символ – огънят, е задължителна част от всички човешки ритуали, както и изобщо от живота на човека. Няма народ, който да не е свързал най- дългия ден в годината с обреди, гадаене и молитви за здраве и сила на хората.

У нас традицията не е с по- различен характер – езическото се вплита в християнското. Край Старосел, древно тракийско култово селище, се извършват ритуали в честа на Майката Земя и нейния син – Богът Слънце. Освещава се храна, течности като вино, мед, зехтин и се отправят молитви за закрила и здраве.

инфо: blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.