Дните на Земята стават по-дълги

%d0%b4%d0%b5%d0%bd

Дните на Земята стават все по-дълги, но едва ли човечеството ще усети това скоро, смятат британски учени. Според тях, макар и дните да са по-дълги, темповете, с които нарастват, са изключително бавни – за 3,3 млн. години денят ще се увеличи с едва една минута, съобщи БГНЕС.

През последните 27 века средната продължителност на деня се е увеличила с около 1,8 милисекунди за век, посочват изследователите в своето проучване. Според тях тези темпове са значително под очакваните от 2,3 милисекунди на век.

„Това е един много бавен процес“, казва съавторът на проучването Лесли Морисън, който е пенсиониран астроном към Кралската обсерватория в Гринуич. „Изчисленията са приблизителни, тъй като геофизичните сили, влияещи на въртенето на Земята, не е задължително да са константни за такъв дълъг период от време“, допълни той.

Предишните изчисления за нарастване на деня с 2,3 милисекунди се основаваше на изчисления върху силите на Луната, за които се знае, че забавят въртенето на планетата и причиняват приливите и отливите.

За новото изследване Морисън и екипът му са използвали гравитационни теории за движението на Земята около Слънцето и на Луната около Земята, за да изчислят времето на затъмнения на двете небесни тела.

След това учените изчисляват от кое място на планетата биха могли да се видят тези затъмнения, сравнявайки данните с подобни, направени през годините от древните вавилонци, китайци, гърци и араби, както и по време на Средните векове.

„Получихме исторически и достоверни записи от историци и преводачи на древни текстове“, обясни процеса Морисън.

При анализ на информацията екипът е установил, че съществува разлика в това къде затъмненията са наблюдавани и къде е трябвало да бъдат видени.

„Това несъответствие е мярка за това как варира въртенето на Земята от 720 г. пр. Хр.“ когато древните цивилизации са започнали да поддържат статистика на затъмненията.

Според британските изследователи факторите, които влияят на земното въртене, са гравитацията на Луната, променящата се форма на Земята заради разтапянето на ледените шапки от края на последния ледников период насам, електромагнетичния контакт между мантията и ядрото на планетата, както и промените в нивата на моретата и океаните.

Забавянето на земната орбита е причината веднъж на няколко години да се правят промени на точното време, за да може то да е в синхрон с въртенето на Земята.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.