Доказателства за живот на Марс случайно били унищожени преди 40 години

марс

НАСА призна, че космическите апарати „Викинг 1“ и „Викинг 2“, които стигнали до марсианската повърхност още през 1976 г., „изгорили“ образци от почвата в химичния анализатор, съобщи Лайф като цитира сп. „Ню сайънтист“.

Именно поради тази причина събирането на образци от почвата в района на кацането не дало никакви резултати и двата космически апарата „напразно“ кацнали на Марс. В пробите от грунта не било открито нищо.

Изследователи от центъра за космически полети „Годард“ смятат, че всички образци от почвата са били прегрети в рентгенофлуоресцентния спектрометър и затова молекулярният състав на почвата преди 40 години се сторил „абсолютно мъртъв“ на учените. Повторният анализ на данните за наличие на органични съединения показал, че марсианската почва съдържа химични елементи, които е възможно да се формират единствено при определени условия, а това теоретично доказва съществуването на прости форми на живот на повърхността на Червената планета.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Топ 3 мистерии на Марс – косите ви ще се изправят

Руснак твърди: Аз живях на Марс

Сексът на Марс може да създаде нов човешки подвид

Учени: Ако на Марс има ванадий, значи е имало и живот

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.