Домашният прах – най-големият предател

1

Микроорганизмите, съдържащи се в домашния прах, позволяват да се установи къде се намира жилището, има ли в него домашни любимци и какъв е полът на хората, които живеят в него, става ясно от съобщение на Колорадския университет в Боулдър (САЩ).

„Всеки ден в нашите домове ни заобикаля голямо количество живи организми. Много от тях не виждаме. Ние живеем в микробни зоопаркове и нашето изследване е опит да категоризираме това разнообразие“, казва Ной Фирер от Колорадския университет.

Учените изследвали образци от прах от 1200 американски къщи. Материалът за изследването бил събран от доброволци, участващи в проекта Wild Life of Our Homes („Дивата природа в нашите домове“).

Средно във всеки дом били открити повече от 5000 различни вида бактерии и около 2000 вида гъби.

Според вида на населяващите дома гъби може да се съди за местоположението на къщата, тъй като гъбите често попадат в дома отвън с мръсотията, а по бактериите – кой живее в него. Така, по бактериалния състав на праха, изследователите успели да определят има ли в къщата животни и какви, а също съотношението между мъже и жени сред обитателите.

Тези данни може да са полезни на криминалистите и алерголозите, отбелязват учените. Статията с резултатите от изследването е публикувана в сп. Proceedings of the Royal Society.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

5 ТАЙНИ ПОСЛАНИЯ, КОИТО ТЯЛОТО НИ ИЗПРАЩА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.