Древните митове, които са основани на реални събития

потоп

В древната митология може да прочетете много фантастични истории, но сред тях има и такива, които не са измислени, а са основани на реални събития, макар и това да ви се вижда невероятно.

Звездата гостенка

През 1006 година персийският учен и астроном Авицена описва наблюденията си върху един странен феномен, който векове наред се считал за необясним. Изследователите днес го наричат звездата гостенка.

В епоса Книгата на изцелението Авицена описва светъл обект, която се появява в небето и с течение на времето постепенно изчезва, като променя цвета си. Първоначалните предложения на учените за поява на комета бързо са отхвърлени.

След това обаче става ясно, че лъчите на свръхнова са били видими от Земята и дори да се разсеят, високоенергийните частици могат да се видят от жителите на планетата ни. Това се доказва благодарение на радиотелескопа Чандра на НАСА.

Според съвременните теории Авицена е наблюдавал блясъка на свръхнова, причинена от сблъсък между две бели джуджета.

Гръмотевичните птици

Един от най-популярните индиански митове е за гръмотевичните птици, спасявали племената от чудовищните китове. В едно от преданията дори се казва как при невиждана буря, в която вълните на океана стигнали огромни размери, гръмотевичните птици вдигнали кит от водата и го пуснали на земята.

През 1980 година изследване на геолози разкриват, че през XVIII век в западното крайбрежие на Тихия океан е имало силно земетресение, което е предизвикало цунами.

Гръмотевичните птици, за които индианците говорели е праисторическата птица Айолорнис, чийто размах на крилата достигал 5 метра. Те нападали труповете на китове, но е малко вероятно да са ги издигали над земята.

Битката на боговете Лиао и Скел

Индианците вярвали, че кратерът в Орегон в миналото е била планината, наречена Мазама. Тя е била обитавана от бога на подземното царство Лиао, който обявява война на бога на небето Скел.

В битката между двамата от планината се издигал гъст дим. Лиао изгубил и се върнал в подземното царство, а Скел срутил планината му и затворил завинаги царството му с красиво езеро.

Митът всъщност описва мощните вулканични изригвания преди 7700 години, които разкъсват земната кора и отварят огромен кратер, който се пълни с дъждовна вода.

Morkadis

Мостът на хората-маймуни

Един от индийските епоси разказва за отвличането на Рамаяна, съпругата на бог Рама. За да я спасят и да я върнат обратно на съпруга ѝ, хората-маймуни построили мост между Индия и Шри Ланка, който се намирал само на няколко метра от водата.

Този мост наистина същества, но вече се намира под вода заради силна буря през XV век, която го е потопила.

Потопът от Епоса на Гилгамеш

Епосът на Гилгамеш е една от най-ранните литературни творби, която се е запазила до днес. Част от нея разказва за мащабни наводнения, които погубили част от човешката цивилизация.

През 30-те години на миналия век този мит се потвърждава. Изследвания около древния шумерски град Ур откриват на 20 метра дълбочина наноси и следи от човешко присъствие, което било пометено от голямо наводнение.

Предполага се, че то е резултата от дълъг дъждовен период, който довел до катастрофален разрив на двете реки Тигър и Ефрат.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.