Древният пустинен град Шингети и неговите безценни ръкописи

2

Древният пустинен град Шингети в Мавритания, в западния край на Сахара, все още пази своя облик от преди повече от 12 века, колкото и време да минава. Къщите все още са изградени от червеникави тухли от кал и камък, с плоски покриви, направени от дървени панели от палмите наоколо. Каменните стени са пробити с малки прозорчета и ръчно издялани врати от масивни акациеви дървета, които днес вече не могат да бъдат видени в района. Много от тези къщи са изоставени от собствениците си – те са избягали от всеобхватния пясък на Сахара. След като започва и развитието на големи мегаполиси, в Шингети остават едва няколко хиляди жители.

3

Колкото и градът да изчезва бавно под пясъка, няколко от последните останали семейства се опитват да съхранят безценното съкровище на Шингети – една от най-добрите колекции с древни ислямски ръкописи в света.

4

Разположен на търговски кръстопът през Сахара, Шингети се превръща във важен център през 11 век. Караваните в пустинята, които използват града като оазис, спират, за да обменят стоки, а хилядите камили да си вземат заслужена почивка. По-късно Шингети се превръща в място за събиране на поклонниците по пътя към Мека. Хиляди учени преминават през това място и обменят своите религиозни и научни идеи. Малкият пустинен град процъфтява и се превръща в дестинация сам по себе си. В продължение на векове, хората от цяла Западна Африка пътували до Шингети, за да учат религия, право, астрономия, математика, медицина.

5

Казват, че до преди половин век в Шингети е имало 30 частни семейни библиотеки с хиляди ръкописи и древни книги. Днес оцелели са само 5. Семействата, които пазят тези библиотеки, предават съкровищата си от поколение на поколение. Ръкописите са разположени в отворени рафтове, изложени директно на суровия пустинен климат. Под влияние на тези условия, артефактите бавно и постепенно се рушат.

7

Правителството на Мавритания неколкократно се е опитвало до придобие тези деликатни ръкописи от техните собственици, така че те да бъдат запазени. Семействата отказват да се разделят с наследството си и за тях е въпрос на чест да ги задържат.

За библиотекарите е чест и да показват своята колекция на всеки любопитен турист, който иска да се докосне до тяхното наследство.

8

Според учени и историци, в библиотеки в Мавритания се съхраняват над 33 000 древни ръкописа и текстове, като само няколко хиляди от тях са били почистени и архивирани в Националния музей на страната.

9

10

Morkadis

2

3

инфо: pateshestvenik.com

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.