Древни контакти? Календарът на маите прилича на древнокитайския

маите

Календарът на маите и древният китайски календар имат много общо, затова едва ли са били създадени независимо един от друг, смята Дейвид Х. Кели. Статията му на тази тема е публикувана в изданието Pre-Columbiana.

Кели – археолог и епиграфист – е работил в университета на Калгари в Канада. Той е получил известност през 60-те години на миналия век за големия му принос в писмеността на маите. Статията му „Азиатски компоненти в изобретението на майянския календар“ е написана преди 30 години, но едва наскоро за първи път е публикувана в Pre-Columbiana.

Хипотезата, която застъпва Кели, се смята за спорна от мнозина. Той твърди, че календарите сочат контакти между Евразия и Мезоамерика преди повече от 1000 години, което противоречи на утвърдената теория, че такъв контакт се е случил едва преди няколкостотин години.

Кели подкрепя спорната теория за ранните презокеански контакти, а тази теория има много привърженици.  Сходството на календарите се явява едва част от доказателствата за ранни контакти на индианците маи с китайците.

Друг изследовател, която по съвпадение има почти същото име – Дейвид Б. Кели, лингвист от университета Showa в Токио, е използвал компютърна програма за анализ на сходствата между двете календарни системи. Неговият доклад, озаглавен „Сравнение на датите на китайския и мезоамериканския календар“ е публикуван в последния брой на Pre-Columbiana.

Приликите

В двете календарни системи дните са свързани с различни елементи (вода, огън, земя и т.н.) и животни. Възможно е една и съща календарна система да е била преработена от всяка култура за себе си.

Ще се спрем само на няколко сходства, дадени от учените като примери.

1

2

Животни

Едни и същи дни в двата календара са свързани с елен, куче и маймуна. Животните от другите дни също си приличат. Например един ден в календара на маите е свързан с ягуар, а същият ден в китайския календар – с тигър. Друг ден е свързан с крокодил в календара на маите а в китайския – с дракон.

Асоциациите общо взето са сходни, макар че конкретни прояви се отличават в зависимост от местната фауна или знанията на хората. Домашни животни – такива като коне, овце, крави и свине – липсват в календара на маите.

Друг пример за сходство е комбинираната символика заек и луна.

Morkadis

„В ден осми при ацтеките, деня на Заека, е управлявала Майяуел, богинята на Луната и опияняващата напитка пулке – пише Кели. Изображения на заек върху луна са се появили в Мезоамерика през VI век. – Изображения на заек върху луна, който приготвя еликсира на безсмъртието, са се появили за първи път в Китай в периода на династията Хан, през I в. пр.н.е. или малко по-рано.“

Китайската система също съответства на евразийската. В Стария свят календарните системи са били смесени. Кели е дал гръцката, индийската и други системи като примери, че календарите в различни култури имат сходни корени, макар да се различават по форма.

Той е стигнал до извода, че китайският и календарът на маите имат един и същи източник и не са се развивали независимо един от друг. Изследователят също е установил, че дори ако някои елементи от календара на маите не съответстват на китайския календар, те се съгласуват с други евразийски системи, което потвърждава теорията за ранен контакт.

Елементи

Дейвид Б. Кели е използвал компютърната програма INTERCAL, разработена от астронома Денис Елиът, за да открие сходни елементи между календарните дни на маите и китайските пет стихии (огън, вода, земя, метал и дърво).

Необходимо е да отбележим, че датата на началото на календара на маите се явява предмет на спорове. Никой не знае с точност кога е започнало броенето, прието е да се смята, че това е 11 август 3114 г. пр.н.е.

Дейвид Б. Кели е започнал с тази дата и е открил девет сходства между двете системи във всеки от периодите от 60 дни – всички те са свързани с имена на дни и животни.

След това изследователят е променил датата на началото с четири дни – от 7 август 3114 г., и е открил 30 сходни черти във всеки от 60-дневните периоди, включително сходство на елементи. Елиът го е предупредил, че програмата му ще става все по-неточна с промяна на датата назад във времето.

И все пак Кели пише: „Независимо от липсата на пълно сходство, възможността за систематична връзка между определени мезоамерикански названия на дни от седмицата и китайските Небесни стълбове (елементи) и Земните клонове (животни) се явява дразнеща, меко казано.“

Символика

Пред Кели стояла сложната задача за разплитане на възлите с измененията на асоциациите с течение на времето. Той е дал няколко примера как асоциации, които на пръв поглед не си съответстват, могат да имат някаква връзка.

Например списъкът на маите Pipil от Гватемала има Костенурка в 19-о положение; в малайския списък също има Костенурка в 19-о положение; други списъци на маите и ацтеките имат мълния в 19-о положение, а индийските – куче в 19-а позиция.

„Съотношението между мълния, куче и костенурка обикновено се смята за противоречиво – пише Кели. – И все пак богинята на 19-ия ацтекски ден е била Чантико, богинята на огъня, която другите богове са превърнали в куче. Концепцията куче-мълния е разпространена във всички райони на Азия, а също в Мексико, това е будистко влияние.

Илюстрацията в тибетски ръкописи сочи как куче-мълния седи върху костенурка, което прекрасно съчетава понятията, свързани с 19-а позиция в списъка на животните.“

И двамата учени са отбелязали и лингвистично сходство между имената на календарните дни.

„Сходството се проявява и в лингвистиката. Думите, обозначаващи двайсетичен ред в някои диалекти на маите, и думите, отразяващи десетичен ред в някои китайски диалекти, са почти взаимозаменяеми. Според мен съответствията, които съм описал, убедително свидетелстват за културни контакти между хората от Евразия и хората от Древна Гватемала или Мексико.“

Изследователят смята, че такъв контакт може да се е случил приблизително в края на четвърти или началото на втори век от новата ера.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Анонимен 8 години ago
  2. Анонимен 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.