Духове обитават прокълната крепост на цар Самуил

3

Куп мистерии от дълги години, та чак до ден днешен, продължават да се случват на полуразрушената крепост Траянови врати. За това свидетелстват пред „България днес” местни хора и строители, работещи по реставрацията на историческия обект.

„Мястото е прокълнато, много човешка кръв се е проляла тук” – споделя с ужас в очите местен старец, който признава, че избягва да минава покрай този участък.

Останките от древната крепост, наричана още Маркова механа или Стрипон, се намират в Ихтиманска Средна гора, недалеч от Костенец. Тук се води една от най-великите български битки.


На 17 август 986 г. цар Самуил успява да нанесе най-тежкото поражение на византийския император Василий Втори, който по-късно ще стане известен като Българоубиец. Византийската армия е тотално разбита в прохода Траянови врата. Самият император едва успява да се спаси с бягство. 28 години по-късно отмъщава сурово, като ослепява 15 000 български войници в битката при Ключ.

Преди време покрай Траянови врата са минавали хората от селата Горно и Долно Вършило на път за Костенец и Ихтиман. Те продавали стоката си – грозде и череши. Но точно там вечер, когато се стъмни, започвало да се чува злокобно свистене във въздуха. Местните хора от двете села мълвят, че това са духове или самодиви и хората от ужас минавали по заобиколни пътища.

През 1969 г. местността си печели прозвището българският бермудски триъгълник. Тогава в близост до древната крепост пада малък самолет. Четири дни го търсят, но така и не го откриват. Изчезва мистериозно. Оттогава насам над това място самолети не летят. Българската авиация пази в тайна мистерията, за да не се всява паника.

Някои от строителите, които днес работят на обекта, са убедени, че крепостта се обитава от духове. Затова и никой не смее да влиза в тунела й нощно време. Работниците се страхуват и не искат да говорят за това – пише изданието.

инфо: chudesa.net

Вижте още:

САМОДИВИ ВСЯВАТ УЖАС В ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН, ВАНГА ПРЕДУПРЕДИЛА ЗА ТЯХ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.