Духовният учител Тик Нят Хан разкрива тайните на щастието

Повечето хора прекарват живота си в търсене на щастието. Но какво всъщност представлява то?

Според духовния учител Тик Нят Хан, щастието се крие във вътрешния мир и се постига, когато човек не се фокусира върху негативните неща. Същността на тази практика може да бъде описана като превръщане на страданието в щастие.

Едно от най-трудните за приемане неща е, че няма място, на което цари само щастие и няма страдание. Това не е повод за отчаяние. Страданието може да бъде трансформирано.

Фокусирайки се единствено върху преследването на щастието, често разглеждаме страданието като нещо, което не бива да съществува и трябва да бъде игнорирано. Считаме го за нещо, което пречи на щастието.

Всъщност, изкуството на щастието е и изкуството човек да осъзнае как да страдаш правилно. Ако знаем как да използваме страданието си, можем да го трансформираме и да страдаме много по-малко. Това е от съществено значение за осъзнаването на истинското щастие.

Дори да сме открили щастието, трябва да продължаваме да го подхранваме.

Първата стъпка се свежда до това да оставим негативното зад себе си. Всички имаме свои привързаности и вярваме, че тези неща са необходими за нашето оцеляване, нашата сигурност и нашето щастие. Но много от тях, в действителност са по-скоро пречки за постигането на вътрешен мир.

Понякога мислим, че наличието на диплома, кариера, определена заплата, статут в обществото, къща или партньор определя щастието и не можем да продължим живота си, ако това, което е важно за нас, липсва. Дори когато сме постигнали всичко това, страданието продължава. Считаме, че ако се откажем от него, ще се чувстваме още по-зле. Не можем да живеем с него, но също и без него.

Поканете положителните емоции в себе си. Всеки притежава семенца, криещи се дълбоко в съзнанието ни. Тези, които поливаме, са тези, които поникват, излизат в нашето съзнание и се проявяват навън. Ако подхранваме позитивните емоции, ще изпитваме радост и щастие. Фокусирането върху негативните неща, създава още повече мъка и страдание.

Осъзнайте радостта във всеки момент. Когато обръщаме внимание на начина, по който се движим, дишаме, мислим, ние привеждаме ума си у дома в тялото и се установяваме в тук и сега. Концентрацията има силата да преодолее страданията, които ви карат да се чувствате зле и да позволи на радостта и щастието да навлязат в живота ви.

Концентрирайте се, за да останете в настоящия момент. Притесненията за минали събития и тревогите за бъдещето са винаги там, готови да ни отнесат, ако им позволим. Можем да ги видим, да ги признаем и да използваме концентрацията си, за да се върнем в настоящия момент.

Старайте се да различавате щастието от страданието. Отделете време, за да разграничите двете понятия и влиянието, което имат върху вас. Достигайки това прозрение, ще можете да се концентрирате над позитивните емоции и да водите един по-щастлив живот.

източник: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.