Дъглас Адамс и мистерията на числото 42

4Дъглас Адамс създава абосолютното число 42, но отказва да разкрие феномена, свързан с него

Дъглас Адамс създава мистерията с абсолютното число 42. В култовата си книга „Пътеводител на галактическия стопаджия“ писателят изтъква, че отговорът на всички въпроси за Живота, Вселената и изобщо всичко съществуващо, е точно 42.

До края на живота си обаче той отказва да разкрие как точно е стигнал до този извод. Съществуват множество теории и догадки за това, които са били разпространявани още докато Дъглас Адамс е бил жив и самият той не криел, че голяма част от тях са просто смехотворни.

Една от догадките е, че посредством числото 42 авторът отдава почит на любимия си писател Луис Карол, който също доста често го използва в творбите си. Според друга теория въпросното число е тясно обвързано с традиционното число на тибетските владетели и всъщност е препратка към тях.

Съществуват и доста по-опростени теории за избора на Дъглас Адамс кое да е абсолютното число в романа му. Според повечето от които това е най-обикновена шега с основната система, която се състои от точно 13 числа. Факт е обаче, че писателят е точен до педантичност, когато става въпрос за избора си на числа и думи, с които да борави в творбите си.

Затова е сигурно, че и решението му да се спре точно на 42, не е случайно. Специалистите, които се занимават с творчеството на Дъглас Адамс разкриват, че той не се бои да прави заемки от други автори. Именно в една такава заемка може би се крие и истината за числото 42.

Става въпрос за книгата на Уелш – „Hitch-hiker’s Guide to Europe“, в която се казва, че решението на най-голямата главоблъсканица всъщност е разочароващо. „Съвпадение“ или не, никой не може да каже със сигурност. Но това съвпадение се намира точно на 42 страница.

инфо: chudesa.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. bongurev 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.