Евангелие за участта на Мария предсказвало бъдещето

4

На страниците на миниатюрна книга от VI век учените открили неизвестно евангелие. Текстът се нарича „Евангелие за участта на Мария“ и за разлика от други произведения от този жанр не говори за живота и учението на Христос, а се явява книга за гадания.

Откритието на Анна-Мария Луйендийк от Принстънския университет се описва от LiveScience.

Книгата на коптски език с големина колкото длан (7,5 на 6,9 сантиметра) била подарена на Харвардския университет от Беатрис Келекян, жена на известния антиквар Дикран Келекян (1868–1951).

Когато Луйендийк видяла думата евангелие в първия ред от текста, тя очаквала да прочете текст за живота на Христос. Но книгата се оказала сборник с прорицания. Човек, стремящ се да получи отговор на вълнуващ въпрос, отваря книгата на случайна страница и чете изречение, от което разбира какво го чака.

В ръкописа влизат 37 прорицания, поместени на 160 страници.

„Евангелие за участта на Мария, майката на Господа Иисус Христос, тази, на която архангел Гавриил донесе благата вест. Този, който търси с цялото си сърце, ще получи това, което търси. Само не изпадайте в съмнение“, започва книгата. Та се опира на канонични християнски текстове (Псалтир, Книга на Йов, евангелията на Матей и Лука, посланието на апостол Яков), но Царство Небесно, чудеса, вечен живот и подобни теми не се споменават.

Макар думата евангелие сега да означава разказ за живота и учението на Христос, изначално на гръцки език този термин е означавал „блага вест“. Фактът, че хората са наричали блага вест разказа за своето бъдеще, навежда на размисъл за етимологията на термина евангелие в късноантичния период, твърди Луйендийк.

Използването на книгата в гадателната практика обяснява и малкия ѝ размер – тя лесно може да се скрие в джоб или ръкав. Църквата дори по това време доста критично се е отнасяла към гаданията, казва изследователката.

Луйендийк смята, че книгата е използвана от прорицател в храма Saint Colluthus в Египет. Поклонниците можели не само да се пречистят в източника (и да се изцелят), но и да намерят отговори на вълнуващи ги въпроси при гадателя.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

ГАДАНИЕ С ЧАСОВНИК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.