Еверест е все по-мръсен и по-топъл

Еверест е име, което веднага приковава вниманието само с произнасянето му. Върхът е легендарен и няма как да не е така, щом става въпрос за най-високата точка на Земята.

Как ли изглежда светът, погледнат от покрива на света? Не е чудно, че жаждата да се погледне почти от небесата надолу към света, в който живеем, е провокирало хората да търсят пък към него, откакто са отправили поглед към димящите му върхове.

Чак през 1953 година на човек се отдава да стъпи на най-високото възможно място на Земята. Времето от първото изкачване на легендарния връх съвсем не е много, но промените, които са настъпили там, са изумителни дори за специалистите. Ще се спрем на последните изненадващи заключения след проучвания на Еверест, но преди това накратко да се спрем на легендарния връх, превърнал се в нарицателно на човешкия стремеж да върви нагоре.

Еверест – кратко описание на върха. Покоряване на покрива на света от човека

В планинската верига Хималаи, на границата между Непал, Китай и Тибет се намира автономен район, в който е върхът, наричан от тибетците Джомолунгма (Богинята – майка на ветровете), от непалците Сагарматха (главата на небето) и Еверест (на името на Джордж Еверест – директор на службата по топография в Индия) от останалата част от света. Височината на върха е 8848 метра надморското равнище, което прави това място най-високата известна точка на Земята.

Върхът с форма на пирамида, оформен от действието на ледниците и на ерозията, се характеризира с екстремно време. През най-студения месец температурата стига до 60 градуса под нулата. Бури се появяват неочаквано, а вятърът на върха вилнее със скорост от 285 километра в час.

Вечно замръзналият връх, който дими в небесата, е покорен за първи път от Едмънд Хилари и шерпа Тенсинг Норгей на 29 май 1953 година. От тогава изкачванията на върха не са спирали нито за един сезон. Безброй много са хората, които са успели да стигнат до екстремната точка.

Еверест става все по-мръсен и топъл според последните проучвания

Американски учени, посетили и изследвали Еверест и околните върхове, казват, че покривът на света и околностите му са все по-топли и все по-мръсни, което ще затрудни изкачванията на Еверест в бъдеще.

Учените са изследвали снега, растенията по хълмовете и околните върхове. Пробите показали, че снегът е замърсен в дълбочина и е много тъмен след филтрация.

Учените са планирали да изкачат върха и съседния на него – Лхотце, но пътят бил толкова натоварен от експедиции, че променили намеренията си.

Те смятат да изследват допълнително пробите, които са взели в Хималаите, и да оповестят резултатите.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Morkadis

20 април 1984 г. – Христо Проданов става първият българин, изкачил Еверест

Kитаец на 69 г. с два ампутирани крака изкачи Еверест

Специален екип от Непал ще почиства Еверест

10 шокиращи истории, витаещи около връх Еверест

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.