Една нощ в гробищата

7

Данте Габриел Росети, английски художник и поет от ХІХ век, обичал много жена си – поетесата Елизабет (Лизи) Сидал. Колко много я е обичал, научаваме от следната поучителна история.

Меланхолична и болна от туберкулоза, Лизи починала две години след женитбата им, през 1862 – от предозиране с опиум. Съсипан от мъка, Росети погребал с нея единственото копие от непубликуваните си стихове.

Минали седем години. Колкото и голяма да била мъката на поета, и тя поизбледняла. За разлика от спомена за погребаните стихове, който с времето ставал все по-ярък.

Затова Розети предприел отчаяно решение: разкопал гроба на любимата и си върнал стиховете. Те били публикувани през 1870 г. и доста добре приети от критиката, но авторът им никога не си простил, че осквернил паметта на покойната.

В късните си години той се затворил за света и изцяло се отдал на творчеството си.о:

инфо: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.