Експериментът – ТРЕТАТА ВЪЛНА: как се манипулира масовото съзнание

Всичко започнало като обикновен урок по история, но завършило много нестандартно: някои ученици дори получили нервни сривове. През есента на 1967 г. в Калифорния (САЩ), в урок по история, учителят Рон Джонсън разказвал на учениците от 10-ти клас за нацистка Германия, за концентрационните лагери и изтребването на онези, които не принадлежат към арийската раса. Един много умен ученик задал въпрос, който поставил учителя в неудобно положение: “Защо обикновените германци са подкрепили политиката на унищожаване на други хора, защо не са се противопоставили?” Прозвучал звънеца и Рон така и не отговорил на този въпрос. За своя изненада той намерил отговора на въпроса на ученика, подготвяйки се за следващия урок по история. И решил да покаже на класа как на практика работи механизмът на “масовото съзнание”.

В понеделник Рон Джонсън, който влязъл в час в същия клас с 15-16-годишни младежи, обявил темата на урока – „Дисциплина“. Той изнесъл мини лекция за ползите от дисциплината: това е пътят към успеха. В речта си учителят се фокусирал върху истинските истории на успешни хора, които са постигнали целите си благодарение на дисциплината. След мини лекцията Рон наредил на всички да седнат и да погледнат право напред. След това заповядал на учениците да станат и да седнат и да повторят тези заповеди няколко пъти. Когато г-н Джонсън се убедил, че всички изпълняват точно командите му, той наредил на учениците да напуснат аудиторията, да изчакат 2 минути пред вратата и много тихо, почти безшумно да се върнат в класната стая и да заемат местата си. За негова изненада децата направили точно това. В края на урока господин Джонсън точно, кратко и ясно получил отговори на поставените от него въпроси. Дори пасивните деца много активно участвали в тази „игра“.

Във вторник учителят влязъл в класа преди началото на урока, но за негова изненада открил, че децата вече са на местата си и седят тихо. Той написал темата на урока на черната дъска – „Общност“. Рон говорил за силата на общността и разказал на децата за лозунга на „Третата вълна”: „Силата е в дисциплината, силата е в общността”. Първоначално учениците изговаряли шепнешком тези думи, после започнали да говорят ясно, след това преминали на по-високи тонове и накрая много бързо възкликвали. Завършвайки урока учителят показал специален жест “Салютът на Третата вълна” и казал, че отсега нататък всички деца трябва да се поздравяват само по този начин.

В сряда Рон дал специални билети за участниците в “Третата вълна” на всички. Децата, които учели в този клас, получили такива документи и само трима – специални билети с червени знаци. Тези етикети означавали, че избраните учевидци са назначени за старейшини и от тях се изисква да докладват на г-н Джонсън за всичко, което се случва в класната стая и в училището. На третата среща дошли не само ученици от експерименталния клас, но и някои младежи от други класове, което много изненадало Рон. До вечерта над 200 ученика се включили в “Третата вълна”.

В четвъртък Рон Джонсън открил, че на доброволен принцип повече от 20 души са били ангажирани с информирането на своите съученици, а повече от половината от членовете на “Третата вълна” заплашвали други ученици и твърдяли, че те са специални. В същия ден учителят обявил, че четвъртъкът ще се проведе под мотото „Гордост”. Според установената схема той изнесъл лекция за гордостта и ролята й в живота на всеки човек и обществото като цяло. Повече от 80 души дошли в класната стая и слушали внимателно г-н Джонсън. Освен това, завършвайки урока, Рон помолил да излязат от залата трима души, които смятал за неблагонадеждни, след което разкрил тайната на своите ученици: те са избрани и те са бъдещето на държавата. „Хиляди ученици в цяла Америка влязоха в нашето общество, вие сте млади, умни и вие сте бъдещето на САЩ. Ако променим правилата в това училище, можем да променим обществото и всичко около нас. Утре точно на обяд ще говори нов лидер – бъдещият президент. Елате утре и ще разберете всичко.”

Последният етап от експеримента се провел в петък: 200 младежи чакали в залата г-н Джонсън. На свой ред Рон помолил няколко от приятелите си да играят ролята на фотографи и журналисти. Те снимали без да спират и питали учениците какво трябва да се случи днес. В 11.45 Джонсън влязъл в стаята. Той поздравил със “салют“ и всички, събрани в един миг, отговорили със “салют”. Той произнесъл мотото на “Третата вълна” и децата започнали да го скандират по-силно и по-силно всеки път. Няколко минути преди определения час Рон включил телевизора, но нищо не се случило: нямало нов водач, изглежда, че телевизията не знаела за съществуването на “Третата вълна”. И тогава учителят казал, че няма нов лидер, че “Третата вълна” е само експеримент, и че всички членове на тази организация не са по-добри от фашистите, защото през тези пет дни правят почти същото като германците по време на войната: масово сплашване на обществото, твърдо убеждаване на всички, че са различни и избрани за нещо ново и велико. След това той показал на всички филм за нацистките реалности на войната. Децата напуснали стаята разочаровани и разстроени, много от тях плачели. Някои дори получили нервен срив.

Дълго време този експеримент бил непознат за обществеността, защото Рон Джонсън наредил на всички ученици да мълчат за него и те, заради чувството си на срам, мълчали много години. Историята на неговия “опит” учителят публикувал в края на 70-те години на ХХ век. Този необичаен урок бил въплътен три пъти в документални филми: през 1981 г. (“Вълната”), през 2008 г. (“Експеримент 2: Вълната”) и през 2010 г. (“Планът на урока”).

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

5 от най-зловещите експерименти, провеждани върху хора

6 от най-неморалните експерименти, извършени в името на науката

„Бащата на съвременната гинекология“ експериментирал върху тъмнокожи робини

Експериментът „Малкият Алберт“

Експериментът Розенхан или когато лудите не се различават от нормалните

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.