Експерти: Няма съмнение, в Русия е избухнал ядрен реактор

Вече няма никакво съмнение, че при мистериозния инцидент с тест на ново руско оръжие на полигона Ньонокса по-рано през месеца, се е взривил ядрен реактор, смятат авторитетни експерти. Според тях, това се доказва от последните данни, публикувани от държавната метеорологична агенция на Русия.

Докладът на Националната агенция за наблюдение на времето и околната среда сочи, че над близкия град Северовинск е бил разпръснат облак от газове, съдържащ различни, бързо разпадащи се радиоактивни изотопи – стронций-91, барий-139, барий-140 и лантан-140, които са с период на полуразпад от 83 минути до 12,8 дни.

Според експерти тази смес премахва всякакви съмнения за това, какво устройство се е взривило на близката тестова площадка, в инцидента, при който загинаха петима учени, а други трима бяха ранени. Вижте кадри от поклонението пред загиналите във видеото.

„Това са продукти на атомно делене”, коментира пред „Бизнес инсайдър” (Business Insider) Джошуа Полак, водещ експерт по ядрени и ракетни технологии. „Ако някой все още се съмнява, че в този инцидент е участвал ядрен реактор, този доклад трябва да прекрати всякакви съмнения”.

Нилс Бомер, норвежки експерт по ядрена безопасност, посочва пред „Баренц Обзървър” (The Barents Observer), че „присъствието на продукти на разпад като барий и стронций идва от ядрена верижна реакция” и това е доказателство, че „е експлодирал ядрен реактор”

„Със сигурност се вижда от докладите за откриването на продукти на радиоактивно делене (Sr-91, Ba-139, Ba-140), че експлозията в Ньонокса включва критичен ядрен реактор”, коментира пред „Гардиън” (The Guardian) Едуин Лиман, ръководител на проекта за ядрена безопасност към Съюза на заинтересованите учени. „Повече информация е необходима преди да се стигне до заключения за типа реактор”.

Освен докладите на метеорологичната агенция няма други данни, които да разкриват характера на инцидента. Официалната позиция на Москва е, че е тествано ново оръжие, като радиационната обстановка не създава опасност за здравето на населението.

Мистериозно, малко след инцидента няколко станции за мониторинг на радиацията спряха да предават данни в интернет. А лекарите, лекуващи ранените от експлозията, заявиха, че са били принудени да подписват споразумения за неразкриване на информация. Болничните записи са унищожени. Един от лекуващите лекари е открил радиоактивен изотоп в мускулната си тъкан. Последното според руските власти се дължи на храна, която медикът е погълнал.

Официално инцидентът е станал „по време на тестове на система за течно задвижване, включваща изотопи”. Според Бомер обаче няма как при такива опити да се получат радиоактивни изотопи с кратък полуразпад.

Руският президент Владимир Путин наскоро заяви, че Русия не крие подробностите за произшествието. Той каза, че „това е работа във военната област върху обещаващи оръжейни системи”, добавяйки, че „когато става въпрос за дейности от военен характер, има определени ограничения за достъпа до информация”.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Чернобил в Норвежко море: съветската атомна подводница ще убива бавно, със скоростта на корозията на метала

Колко радиация е смъртоносна

Радиация 100 000 пъти над нормата край потънала съветска подводница

Можеше ли аварията в „Чернобил“ да се случи и у нас? Науката отговаря

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.