Експерт: Най-силният трус у нас може да е 8 по Рихтер

земетресение

Най-силният трус, който би могъл да разтърси България, би бил с магнитуд 8 по скалата на Рихтер.

Това коментира в студиото на „Здравей, България“ по Нова ТВ проф. Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмология“ в БАН.

По думите му няма оценка, която позволява на учените да твърдят, че в близко бъдеще у нас може да се случи бедствие с величината на унищожителния трус в Непал, който отне живота на хиляди.

Ние приемаме, че максимално София може да бъде разтърсена от 7 по Рихтер, а районът на Пловдив – от около 7,5 уточни сеизмологът.

При проучване в столичния район „Триадица“ през 2000 г. е установено, че при подобен трус ще оцелеят 30% от сградите. След приемането ни в ЕС и въвеждането на новите изисквания за строителство, обаче, процентът вече е 50.


По думите му България не е заплашена от бедствие като в Непал, тъй като не сме разположени на фронта на действие между отделните континентални плочи.

Той припомни, че у нас земетресение с магнитуд 7,8 е имало през 1904 г., но предвид средния период на повтаряемост на такива трусове, скоро не можем да очакваме друг подобен.

Най-активната зона у нас е Струмската сеизмична зона в Югозападна България, където движенията са 3-4 мм годишно. За сравнение, в Непал те са около 40 мм, а в Южна Гърция – 30-35 мм.

Строителството и сеизмичната устойчивост на сградите са от изключителна важност в подобни райони.

В Непал такава устойчивост няма, освен в Катманду, където също има много стари сгради, отбеляза ученият.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

НАЙ-СИЛНИТЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.