Енергийните вампири – как да не паднем в капана им?

негативна енергия

Умението да се проявява съчувствие и емпатия се счита за положително качество. Но важно е да го проявяваш правилно. Ако след разговора с друг човек, се чувстваш изтощен, значи трябва да се замислиш за това как да промениш поведението си.

В нашия живот има много проблеми. Естествено, ако те са на наши близки и познати, често и на нас ни се налага да изслушаме някоя жалба. От една страна, това е естествено – хората искат някак да свалят напрежението, да си кажат болката, и ние им помагаме за това. От друга – постоянното изслушване на чуждите оплаквания взема от нашата енергия.

Влиянието на негативния човек

Някои хора разказват за своите проблеми, за да получат подкрепа и съвет. А други – за да прехвърлят своята негативна енергия върху останалите. Тези две неща трябва да се различават.

Може хората, които са от втората категория, да те назоват безчуствен, егоист, когато откажеш да се водиш по тяхното желание. Може да се опитат да ти внушат чувството на вина или още нещо неприятно. Това не е страшно. За компенсация ще получите прилив на енергия и чувство за самоуважение, след като сте се отказал от токсичното общуване.

Защо не трябва да се изслушват жалби?

Защото този, който се оплаква, не прави нищо за това да промени живота си. Той е свикнал да бъде в ролята на обидения. Такъв му е психотипът, мирогледът му.
Ти ще го изслушаш, а как ще му помогнеш? С нищо. Той не иска помощ, той иска да си говори. А разговор без цел няма смисъл.

Той се оплаква подсъзнателно, а понякога и съзнателно сваля от себе си чувството за вина за собствените си неуспехи. С такива хора трябва да работи специалист, който умее да повлиява на начина на мислене.

Най-голямо негативно въздействие на човек оказват собствените му лоши мисли.

Ти никога няма да решиш проблемите на вечно оплакващия се, защото той и не възнамерява сам да ги реши. Ти никога няма да утешиш душата му със състрадателна дума, защото това не му и трябва. Всичко, към което се стреми – това е да намери освобождение от отговорността за собствената си съдба. Това е невъзможно.

Какво се случва с нас, когато постоянно изслушваме оплаквания?

Отдаваме енергията си напразно. Искаме да помогнем, но разрешаване на проблема няма.
Първи признаци за изтощение

1. Емоционален дисбаланс
2. Сложности при решаването на собствените проблеми
3. Проблеми с концентрацията
4.Поява на негативни мисли

Какво да направим, за да не станем жертва на енергиен вампир?

Morkadis

1. Да установим и съхраним дистанция

Възможно е оплакващият се първоначално да се обиди на безучастието ви. Но всъщност, ако всеки престане да слуша неговите безконечни оплаквания, накрая ще му се наложи да реши проблемите си, вместо само да говори за тях и да зацикля.

2. Накарай го да разбере, че никой не му е отговорен за това, което става, освен него самия

Да допуснем, че си изслушал човека. Щом е така, можеш да изгубиш още малко време, за да му кажеш честно, че има частен проблем, от който се оплаква, но има и глобален, който се състои в неговото отрицателно отношение към ситуацията и към живота изобщо.

3. Не показвай „слабост“

Оплакващият се е манипулатор. Не му показвай своята готовност да го следваш. Така ще погубиш и себе си и него.

Негативната дейност на човека, който се оплаква, никога няма да престане. След като те изтощи, той ще си намери друга жертва.

4. Установи граници

Попитай го уважава ли твоето право на лично пространство. А също така за избор за теми на разговор. Можеш да му кажеш, че не желаеш през цялото време да говориш за „трагедии и беди“. Тогава човекът трябва да бъде отблъснат от негативното говорене.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Има ли енергиен вампир край вас? Как да го разпознаете

Методът на Робин Шарма за прогонване на негативните мисли

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

Как да се държите с негативните хора

6 признака на психическа атака

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.