Ето какво включва сънищата ни

 сън

Учените от Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ) са открили неврони, чиято стимулация ни кара да виждаме сънища.

Невроните от вентралната част на продълговатия мозък, чийто основен медиатор се явява гама-аминомаслената киселина, са активни по време на фазата на бърз сън, но досега се смятало, че те просто не позволяват на тялото да се движи в процеса на сън.

В новото изследване е изяснено, че активацията на тези неврони е достатъчна животното още след две секунди да премине във фаза на бърз сън. Като осигурили синтез на фоточувствителни белтъци рецептори в дадената област при този тип неврони, учените облъчвали и избирателно активирали невроните, които носят рецепторната отметка.

Наблюдавайки работата на мозъка с електроенцефалография, учените открили, че облъчването по време на бавния сън в 94% от случаите води до преход на съня в бърза фаза, което субективно съответства на появата на сънища.

Сред тези нервни клетки се открояват две групи – такива, които предават информацията надолу, към гръбначния мозък, и такива, които я изпращат по-нагоре, към средния мозък и хипоталамуса. За „включването“ на сънища отговоря именно втората група неврони.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

СЪНИЩАТА, ОСТАВИЛИ ОТПЕЧАТЪК В ИСТОРИЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.