Загадките на Аркаим (част 1)

2

Мистериозният каменен кръг Стоунхендж в Англия всяка година привлича милиони туристи от целия свят. Археолози и антрополози все още спорят за това каква е била целта на строежа му. Остава загадка и как древните британци са успели да го издигнат с ограничените възможности, които са имали. Как с примитивните каменни инструменти, намерени на обекта, хората са успели да издялат, пренесат и украсят огромните блокове, които изграждат светилището.

Мистериозното древно светилище обаче не е единствената каменна загадка, която все още се опъва на археолозите. Мащабни паметници, подобни на Стоунхендж, има и във Франция, Португалия, Малта, Русия и Турция.

Непознат за широката публика остава и загадъчният град Аркаим в Русия. Също сравняван със Стоунхендж, той бързо се превърна в място за поклонение и дори в извор на национализъм, след като руски документален филм го обвърза с прародината на славяните. Тези твърдения обаче все още остават само догадки без сериозни доказателства.

Аркаим се намира в степите на юг от Урал и е на около 4000 години. Хората, които са го построили, са и създателите на първата колесница и със сигурност са били свързани с ранните арийци – племената, които мигрират на изток през степите и впоследствие създават индийската и иранската култура.

Забележителното на Аркаим е, че е построен под формата на свастика, подобна на индийските пречупени кръстове. Според някои археоастрономи селището е служело и за обсерватория, подобно на Стоунхендж.

Смята се дори, че Аркаим е осигурявал по-добри възможности на древните астрономи от каменния кръг в Англия, защото позволявал да се наблюдават цели 30 небесни явления. Точността на наблюденията също е била по-голяма.

Чак по времето на Птолемей древните гърци разработват методи за по-точно следене на небесните явления. За този град може да се чуят най-невероятни легенди.

Например: На планината на Разума е долетял нашият бог Исус Христос. Ще ви разкажат, че от време на време тук се явява Богородица, че в град Шаманка се намира космически кораб на извънземни, че неголямата рекичка наречена Голяма Карганканоси вълшебни води и който се измие с тях става по млад.

Каквото и да чуете Аркаим вече стана духовен център. С неговия феномен са свързани не малко дълбоки общочовешки тайни. Сега определено може да се каже само едно: Аркаим и „Страната на градовете” е велико откритие на ХХ век, не по малко по значимост от Троя или Стоунхендж.

В  Индия 3 000 години пр.н.е. дошла раса високи, светлооки  хора– ариийци. Те завзели висше положение в обществото, благодарение на това, че  владеели уникални знания и технологии. В древна Персия в същото време се  появява зороастризъм, учение на пророка Заратуштра, пренесено от същата арийска раса.  Кои са били те? Откъде са дошли, къде са получили тези знания?

«Може би, в това  време Боговете още живеели сред хората…» Така говорят древните легенди.

Изучавайки Аркаим, започваш да вярваш на легендите и митовете … Неговите загадки са много необичайни. Известни са и теории, че Аркаим е свещен град на бог Тангра. По този начин той се свързва и с най старата история на българите.

Загадка първа. Откритието

Аркаим е открит през юни 1987 година  на юг в Челябинска област. През 1952 година  е направена  аеро фотоснимка на тази  територия, и на снимката се  вижда странна конструкция с ясни  геометрически форми. Сигурно заради тази правилност са приели, че това е съвременен «свръх секретен» обект и… замълчали.

Morkadis

В края на  80-те години мястото е определено за водохранилище. Подписали документите, вложили големи пари, построили и стената. Но по правилата, преди да наводнят земите трябвало да се убедят, че няма  ценни археологически обекти. В отряда на  пристигналите археолози били двама студенти – точно те открили  Аркаим. Загадъчните кръгове се оказват остатъци от необикновен град с възраст от няколко  хиляди години. Но как да се спре бюрократичната машина?

Ръководителят на  експедицията, кандидатът на  историческите науки Генадий Борисович Зданович, рискувайки кариерата си, се опитал да направи това. Привлекли учени от чужбина и дали защото натискът е бил доста силен или поради разпада на СССР – бюрократите отстъпили. Останал  Аркаим. Според Зданович станало нереалното – спряло многомилионно строителство заради археологически находки!

Загадка втора. Обсерваторията

В древността  са  строили особени обсерватории. Наричали са  прихоризонти. Там не е имало сложни прибори, но астрономическите наблюдения се провеждали много точно. Аркаим е такава обсерватория, при това най сложната от всички известни днес на човечеството. Неговата  конструкция е огромен хороскоп, съдържащ 12 знака от Зодиака, точките на  пролетното и есенното  равноденствие, изгревите и залезите на Слънцето и Луната, зимното и лятно слънцестоене.

Древните жители на Аркаим знаели даже за явлението прецесия. Това бавно движение на земната ос по кръговия конус с период от 25786 години, тук е отразено много точно.

И още Аркаим е разположен на 52° северна ширина. Счита се, че именно на нея може да се наблюдават максимално количество астрономически явления, свързани с изгревите и залезите на светилата . На тази  широчина се  намира  знаменития Стоунхендж, и неговите  съвременници. Само, че  Аркаим е по-сложен!

Загадка трета. Архитектурата

Конструкцията на  Аркаим поразява. Той е построен по предварително създаден план като единен сложен комплекс, напомнящ Мандала – квадрат, вписан в кръг. В древните  текстове  кръгът символизира духа, Вселената, квадрата – Земята, материалния свят. При строителството на  Аркаим се създавала малката Вселена.

Целият град е построен в единната система на координатите. Той е строго ориентиран  по страните на  света с такава  точност, че конкуренция  в древния свят могат да му бъдат само няколко пирамиди в Египет.

Крепостните стени – това са  дървени греди, запълнени с  тухли. Зад тези стени има  подземни лабиринти с дълбоки ями. Всички  жилища се докосвали до стените, но  имали изходи на главната кръгова улица. Във всяко от тези жилища имало кладенец, пещ и специален канал за водата . Градът притежавал канализация. В центъра се намирал ритуалния площад с почти квадратна форма .

Аркаим отвън бил красив – идеално кръгъл, с високи кули, горящи огньове и външни стени облицовани с цветни тухлички.

Всичко тук е било проникнато със смисъл. Крепостта се състои от две кръгли стени   – външна, посветена на  Слънцето, и вътрешна  – на Луната. Влизащият в града  трябвало да повтори пътя, който  изминава  Слънцето.

Четирите  входа на  Аркаим образуват  фигурата на  «правилна» свастика. Този  сакрален знак  е използван от древните  жители на Индия, Русия, Китай, Египет, като символ на  света и развитието. Обратната свастика при древните  означавала тъмнина и разрушение. Фашистите вземат на въоръжение тъкмо нея.

В Аркаим се  използвали и двете свастики, при тях нямало «лош » и «добър» – имало единство на всичко. Ден – нощ, светлина  – тъмнина, раждане – смърт. Това е естествения ред на нещата във Вселената.

инфо: multivselena.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.