Загадъчен обект ще прелети край Земята през февруари

астероид

Погледнете в небето! Това е комета… Това е астероид… Всъщност, какво е това?

Тайнствен обект ще прелети край земята през следващия месец. Характеристиките му обаче са толкова необичайни, че дори най-големите умове на НАСА не могат да го определят.

Обектът, кръстен 2016 WF9, е забелязан от търсещия астероиди и комети проект NEOWISE на 27 ноември 2016г. Учените смятат, че е широк около 1км и ще премине на 51 милиона километра от Земята на 25 февруари.

Мистерията предизвиква сериозно объркване в НАСА, понеже никой не може да каже дали обектът е комета или астероид. По правило, астероидите обикновено са скалисти или с метална структура, докато кометите са ледени. Този обект е тъмен и неотразяващ, което е индикация, че е комета. Липсва обаче характерния облак от газове и прах. Тези неясноти означават, че и произходът на обекта е неизвестен.

„2016 WF9 може да е с кометен произход. Обектът показва, че границата между астероидите и кометите е неясна. Може би с времето той е изгубил газовия си облак ли пък е под повърхността му.“ – коментира Джеймс Бауър от НАСА.

NEOWISE обаче успява да открие друг обект, за който се знае малко повече. В края на миналата година учените идентифицират C/2016 U1 – комета, която вече преминава край Земята. Тя ще е видима от северното полукълбо през първата седмица на годината в часовете преди изгрев.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.