Загадъчното Колело на гигантите е монумент, стар колкото Стоунхендж

5

„Колелото на гигантите“ е древна, загадъчна и масивна структура, която се намира в онзи участък от Голанските възвишения, окупиран от Израел, пише IFL Science.

Досега се смяташе, че тази структура датира от около 3000 г. пр.н.е., но нямаше ясни доказателства за това. Ново археологическо проучване сега потвърди тази възраст, което означава, че мистериозната мегаструктура от неолита е поне толкова стара, колкото и Стоунхенд.

Монументът е открит след Шестдневната война от 1967 г. и се състои от около 42 000 вулканични скали, подредени в пет концентрични кръга, някои от които са пълни, а други – не. Всъщност структурата е толкова мащабна, че може да се види в цял вид само от въздуха. Нещо повече, в района има и други подобни структури, които попадат в територията на Ливан и Йордания.

Структурата, чието име на арабски означава „Каменната купчина на дивата котка“, има и друго популярно название – „Стоунхенд на Леванта“. И също подобно на известния паметник в Англия, тук има най-различни теории за произхода на кръговете. Някои считат, че това е астрономически календар, а други – че е светилище и място за срещи. А може би всичко заедно.

Възможно е мястото да е типичен погребален комплекс от древността, защото в монумента се намира вероятна погребална камера и комплексна гробница, която е точно в центъра на дългата 159 метра структура.

Не е невъзможно мястото да е ранна постройка, дело на зороастрийците – религиозна група от Персия, която се появява през 6 век пр.н.е. Според това обяснение, тук са били излагани телата на мъртвите, за да може дивите птици и животни да ги изядат.

Самият Стоунхендж е построен преди около 4500 години и Колелото на гигантите изглежда е възникнало по същото време. Засега за него не знаем нищо повече и тази близкоизточна мистерия си остава едно голямо бяло петно за науката.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ВТОРИ СТОУНХЕНДЖ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.