Задава ли се нова ледникова епоха на Земята?

pixabay.com

Всички сме чували за топенето на айсбергите в Антарктида, но едва ли някогa истински сме се замисляли колко мащабна катастрофа в света може да предизвика това, ако не се предприеме нещо.

Причината е, че това може да доведе до верижна реакция, която след време дори да потопи нашата планета и да я заличи от света такава, каквато я познаваме днес, пише Дейли Мейл, цитирайки официалните данни на Кардифския университет.

Земята е застрашена от нова ледникова епоха
Учените също така отбелязват това, че с постоянното топене на айсбергите те пренасят съответно тази вода в Атлантическия океан. Това, от своя страна, влияе на циркулацията на водата в океана, което пък може да стане причината за ново сериозно захлаждане на климата в световен мащаб.

Интересен факт, който може би не всички знаят, е това че подобна циркулация е била забелязана и преди 1.6 милиона години, а именно когато е настъпила ледниковата епоха на планетата ни.

От друга страна, можем да се сблъскаме и с друг много сериозен проблем, а именно следствие на топенето на ледниците постепенно се покачва съответно и нивото на Световния океан. Именно затова учените предупреждават и алармират света, че в дългосрочен план това може да доведе до пагубното наводнение на редица крайбрежни региони, които са били усвоени от човека.

Иън Хол е професор, който е със солиден стаж в практиката си. Той е от Училището по науки на Земята и околната среда, като преподава в известния на всички ни Калифорнийски университет. Именно той също така подчертава, че всички получени резултати в хода на изследванията могат да бъдат приемани като липсващата връзка относно това как Антарктида и Южния океан реагират на тези естествени ритми и промени в нашата климатична система в световен мащаб, а също така орбита ни около слънцето.

Всички тези анализи и разсъждения не са никак маловажни, като е редно всеки един от нас да се замисли за пагубното влияние на човека върху природата. Тези факти и заключения на учените са публикувани и в авторитетното издание Nature.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Изгубеният град Дварка – град, построен от Бог и нападнат от Вимана

Взривяването на астероид може да охлади Земята и да спре глобалното затопляне

Нови археологически разкрития свидетелстват, че Америка е населявана по-рано от предполагаемото

Какви са ползите от ледниковите епохи?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.