Задачата на Лев Толстой, която ще провери начина ви на мислене

толстой

Приемате ли следното предизвикателство? Опитайте се да решите приложената по-долу задача, която се приписва на Лев Толстой. Смята се, че той я е измислил за втори клас на енорийските църковни училища.

Твърди се, че могат да я решат само 30% от гимназистите, 20% от студентите и само 10% от работещите в банкови и финансови учреждения.

Имате 1 минута за даване на верен отговор.

Продавач продава шапки. Една шапка струва 10 рубли. Идва мъж, мери и иска да купи, но има само eдна банкнота от 25 рубли. Продавачът изпраща помощника си с тези 25 рубли при съседката да ги размени с по-дребни. Момчето изтичва и донася 10+10+5 рубли. Продавачът дава шапката и връща ресто от 15 рубли. След известно време идва съседката и казва, че онези 25 рубли са фалшиви и си иска обратно парите. Какво да се прави? Продавачът бърка в касата и й връща парите.

Пита се: С колко е излъган продавачът?

Ето го и отговора:

Продавачът е имал шапка и е нямал пари. 25-те фалшиви той ги е получил разменени, истински, и в онзи момент е имал +25 рубли. От тях той си оставя 10, 15 връща на купувача и му дава и шапката. Лелката идва и иска 25 рубли. Тъй като продавачът на шапки е в плюс с 10 рубли, той трябва да добави още 15. Т.е. Неговата загуба е 15 рубли и една шапка.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.