10 неразгадани научни мистерии (част 3)

продължение от част 2

3. Къде е останалата част на Вселената?

вселенаСъс сигурност е доста неприятно да се опитваш да изучиш нещо при условие, че по-голямата част от него липсва. Е, повечето физици и космолози са съвсем наясно с това усещане, тъй като такъв е случаят с цялата ни Вселена.

Това е проблем с който физиците са се сблъскали още преди 75 години. Наблюдавайки клъстър с галактики, те забелязали, че гравитационните му сили са много по-големи от тези на звездите, които виждаме в него. И до ден днешен, ние можем с точност да предвидим движението на Слънцето и планетите, на база на техните маси, но погледнем ли по-далеч, ние неизменно виждаме аномалии. В крайна сметка учените са стигнали до извода, че във Вселената освен материята с която сме свикнали, има и голямо количество тъмна материя, която има гравитация, но не си взаимодейства със светлината, което не ни позволява да я видим. По-всичко личи, че тази тъмна материя съществува, но ние все още не сме успели да я засечем или изучим по какъвто и да било начин и за сега тя си остава пълна мистерия. Смята се, че тя е изградено от частици подобни на неутриното, но с много по-голяма маса.

На всичкото отгоре огромното количество материя не е единственото нещо, което липсва във Вселената. Както знаем, Вселената се разширява и галактиките в нея постоянно се отдалечават. Озадачаващото в случая е, че скоростта, с която това се случва постоянно се увеличава. Единственото обяснение, което учените имат за това явление е, че има още нещо във Вселената, което не виждаме. Това е тази странна анти-гравитация, която кара галактиките да се отблъскват една от друга – тъмната енергия. Освен, че не виждаме 22% от масата във Вселената, ние не виждаме и не можем да си обясним и огромните 74% от цялата енергия.

2. Зараждането на живота

заражданеНауката разгадава все повече и повече за това как работят живите организми и вече сме стигнали до там, че можем да променяме генетичния материал на различни организми, или дори да върнем към живот някой изчезнали животински видове. Но колкото и добре да разбираме живота, който виждаме пред себе си, ние си оставаме буквално на тъмно за неговото зараждане. За сега науката има само и единствено теории за това как се е стигнало да появата на първия жив организъм. Най-разпространената теория е, че животът се е зародил случайно при комбинирането на различни органични съединения във океана на ранната Земя. Според теорията на панспермията обаче, живота може да се е появил на Земята от другаде, например от Космоса.

Която и теория да се окаже вярна, едно е сигурно – науката все още е сравнително далеч от това да успее да обясни процесът, при който от неживи органични вещества, се появява нещо живо.

Освен този огромен въпрос без отговор, все повече учени си задават въпроса дали знаем всичко за процесите, които тласкат еволюцията. Въпреки, че процесът на естествен подбор е широкоприет в научните среди и една от теориите, които са издържали най-много тестове и експерименти, много биолози си задават въпроса дали той е способен да създаде цялото многообразие, което виждаме около себе си, или успоредно с него действа и други двигател на еволюцията.

1. Началото на Вселената

взривНа първо място може да бъде само един въпрос, който предхожда всички останали – как е започнало всичко? Най-голямата мистерия, за която науката все още няма твърд отговор е – как точно се е зародила Вселената.Теорията за Големия взрив гласи, че всичко е започнало преди 13.7 милиарда години в пространство по-малко от точката в края на това изречение.

След това в рамките на миг тази точка съдържаща времето и пространството се разширила до космически размери. Как точно се е осъществил този процес или какво го е задвижило, остава една от най-големите загадки и мистерии на съвременната наука.

В крайна сметка теорията за Големия взрив е най-разпространената от множество теории, някои от които твърдят, че Вселената няма възраст и циклично се разширява и стеснява или, че Вселената в която се намираме е една от много вселени, които се формират, когато огромни енергийни мембрани се сблъскват. Едно обаче е ясно – за сега въпросите са значително повече от отговорите, което прави всички тези мистерии още по-интересни и привлекателни.

 Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

3 коментара
  1. Iv 11 години ago
  2. Анонимен 11 години ago
  3. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.