Замъкът на най-жестоката серийна убийца в историята

Когато става дума за жестоки европейски владетели, избивали хиляди хора и оставили кървави следи в историята, и техните замъци, първото име, което изниква, е на легендарния влашки княз Влад Цепеш, по-известен като Дракула.

Благодарение на книгата на Брам Стокър „Дракула“ името му е известно по цял свят. По-малко популярна е историята на представителка на нежния пол, господствала в красив замък в днешна Словакия, която също е оставила реки от кръв след себе си.

Освен това историята ѝ е свързана и с тази на Дракула.

Графиня Елизабет (Ержбет) Батори е родена през 1560 година. Тя е е обявена за една от най-жестоките жени серийни убийци в цялата история. Твърди се, че в периода от 1585 до 1610 година тя е изтезавала и убила стотици млади жени в замъка Чахтице.

Елизабет Батори е унгарска графиня, произхождаща от една от най-старите и заможни аристократични фамилии в Трансилвания. Нейни роднини по това време са кралят на Полша и главният министър на Унгария, както и множество други важни личности в Европа.

pixabay.com

Един от чичовците ѝ я „научил“ на сатанизъм, а една от лелите ѝ – на садомазохизъм. Когато се омъжила на 15-годишна възраст, съпругът ѝ ѝ построил стая за мъчения по неин вкус.

Елизабет е омъжена за унгарския граф Ференц Надажди, герой от битките с турците, с когото се оттеглят в замъка Шейде, изолиран в полите на Карпатите. Раждат им се четири деца – три момичета и едно момче. Графът умира, когато Ержебет е на 44 години.

Любопитното е, че по време на битките си турците Надажди усвоил похватите на влашкия си предшественик Влад Цепеш и също започнал да набива на кол враговете си и да ги излага на показ, за да всява страх.

Графинята била добре образована и владеела свободно немски, гръцки и латински език. Но освен това тя демонстрирала и добри познания по отношение техниките за мъчения.

Графинята много обичала да забива игли под ноктите на слугините си. Освен това ги мажела с мед и ги връзвала в близост до кошери и мравуняци.

Елизабет станала още по-жестока след смъртта на мъжа си в началото на 17-и век и започнала да отвлича селски момичета, които убивала. Често отхапвала парчета плът от жертвите си и дори накарала една от тях да сготви и изяде част от собственото си тяло.

Елизабет вярвала, че човешката кръв ще я запази вечно млада и затова станала един от първите истински вампири в историята.

Между 1602 и 1604 г. в кралство Унгария се разпространяват слухове за зверствата на Елизабет.

Morkadis

pixabay.com

През март 1610 г. граф Трузо, назначен лично от крал Матиас II, разпорежда на два нотариуса да съберат доказателства. Той и хората му се промъкват в замъка Чахтице, където арестуват Елизабет Батори и четирима от нейните подчинени, които са обвинени в съучастничество. В замъка намират мъртво момиче и друго което умира. По-късно е намерена ранена жена, също и други, които са заключени.

На 2 януари 1611 г. започва процесът на Ержебет Батори. Графинята е обвинена в изтезаване и убийството на стотици млади момичета.

Осъдена е на доживен затвор в замъка Чахтице. В килията ѝ имало само процепи за въздух и храна. Тя починала три години по-късно през 1614 г.

Според легендата, когато разбили вратата на нейния замък не открили трупа ѝ. Друг любопитен факт е, че гербът на графинята много наподобява на този на „Ордена на Дракона“, в който се смята, че е членувал и Дракула.

Замъкът Чахтице е построен на хълм близо до село Чахтице в Словакия. Построен е през 13-и век като важен пункт по пътя към Моравия. Замъкът и прилежащите му земи и села бил сватбен подарък от семейство Надажди за сватбата на Ференц с Елизабет.

През 1708 година той е превзет от Ференц II Ракоци – последният претендент за трансилвански владетел. Изоставен е и е изгорен през 1799 година. Руините му са оставени в забвение до 2014 година, когато се превръща в туристическа атракция.

Сега той е обявен за национален природен резерват заради редките растения, с които е обрасъл хълмът.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Тайнствените замъци на Белорусия

Най-злите жени в историята

Вера Ренци – Черната вдовица

Елизабет Батори – серийна убийца или жертва на предателство?

Разходка в замъка на Граф Дракула – между мит и реалност (снимки)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.