Заснеха феномен, предсказан от Айнщайн преди 100 години

4

С помощта на телескопа АЛМА (ALMA – Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), разположен в чилийската пустиня, астрономи са заснели изображения на изумителен феномен, предсказан от Айнщайн преди 100 години, пише в. „Дейли експрес“.

Феноменът, известен като гравитационна леща, е описан подробно в Общата теория на относителността, публикувана от видния учен през 1915 година. Айнщайн описва в детайл как пространствено-времевият континуум реагира около масивен обект, като например галактичен куп или черна дупка. За пръв път гравитационна леща е наблюдавана през 1979 г. – 24 години след смъртта на учения.

Въпросният феномен се наблюдава, когато масивна галактика или галактичен куп изкривява излъчваната от по-отдалечена галактика светлина. Полученият кръг изкривена светлина, който прилича на огнен пръстен, е наречен „Пръстен на Айнщайн“. Едната от галактиките, уловена в изображенията, е известна като SDP.81.

Подреждането на двете галактики, намиращите се съответно на четири и 12 милиарда светлинни години от Земята, е толкова съвършено, че светлината от по-отдалечената образува почти идеален кръг, гледана отнашата планета.

Гравитационното изкривяване се използва в астрономията за изследване на твърде далечната и ранната Вселена.

„Тези безпрецедентни изображения откриват нова граница в астрономията и доказват, че телескопът АЛМА оправда очакванията да трансформира науката“, казва директорът на обсерваторията Пиер Кокс.

инфо: БТА

Вижте още:

БЪЛГАРСКИЯТ ГЕНИЙ, КОЙТО СЪЗДАДЕ ЕНЕРГИЯ ОТ НИЩОТО И ОТРЕЧЕ АЙНЩАЙН

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.