Защо има левичари?

левичар

Левичарите не винаги са били третирани добре през човешката история. Имало е времена, когато те са били преследвани като обладани от зло или дори като вещици и вещери, пише Obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.

Въпреки че борят им е средно около 10% от населението. Дори английската дума “sinister”, която е дошла от Латински, постепенно е изгубила своето традиционно значение на “ляв” и е започнала да значи само “лош” и “зловещ”. Учените са изградили множество теории защо някой хора са левичари, а повечето не са, като някои от тях използват като аргументи обяснението, че стрес по време на бременността на майката може да доведе до раждането на дете-левичар.

Но едно от последните влиятелни изследвания по проблема показва, че най-вероятно всичко се свежда до гръбначния мозък. Екип от учени от университета Рур в Бохум, Германия, е открил, че генетичната активност в гръбначния мозък, която е била асиметрична, докато плодът е бил в матката, е истинската причина някои хора да се раждат левичари. Движението на ръцете и дланите започва в мозъка и по-специално в областта, наречена моторен кортекс, която изпраща сигнали към гръбначния стълб, които се превръщат в движение. И докато плодът расте в матката до своята 15-та седмица, моторния кортекс и гръбначния стълб още не са свързани, но приоритетът на дясната или лявата ръка вече е бил определен.<

инфо: obekti.bg

Вижте още:

85 интересни факти за човешкото тялo

Тест с палците разкрива истинския ни темперамент

10 интересни факта за левичарите

Тези четири простички действия ще ви покажат що за човек сте

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.