Защо потрепваме, миг преди да заспим?

сън

На всеки един от нас му се е случвало да се сепне, подскочи или потрепне, миг преди да заспи. Сякаш падаш от високо място и отваряш очи малко преди да се случи ужасният сблъсък със земята. Това явление може съвсем спокойно да се нарече „универсално“, защото се среща при 7 от 10 души.

Става дума за т.нар. миоклонични потрепвания или неволни мускулни спазми. Те обикновено възникват по време на прехода между будност и сън или така наречената хипнагогия (времето, когато тялото започва да заспива). И траят изключително кратко – около половин секунда, дори по-малко.

Понякога сепването може да бъде съпроводено и с тътен или шум в главата, като при експлозия. Спокойно, това не е симптом на психически или физически проблем. Но не можем да отречем, че изживяването е неприятно.

Съществуват най-различни теории за потрепването. Според някои специалисти то е вследствие на силен стрес и чувство за тревожност. Други пък твърдят, че когато заспиваме, минаваме през мини периоди на REM сън, през които мускулите се отпускат, а ние започваме да сънуваме по-ярки сънища, които могат да ни стреснат.

Мозъчните вълни по време на хипнагогия приличат на мозъчните вълни по време на REM съня, което би могло да обясни физиологичните промени, които настъпват при заспиване. По време на REM съня пулсът, дишането и нервната ни система действат по-нестабилно. Така че, усещайки тези нестабилни действия на тялото по време на фазата между будност и заспиване, е твърде вероятно да потрепнем.

Но при всички положения причините за стряскането все още не са напълно изяснени. И все пак, има няколко съвета, които ще ни помогнат да ги избегнем. И това са: непрекаляване с тежки и пикантни храни; намаляване на тютюнопушенето и алкохола; заспиване и събуждане по едно и също време; спане на удобно легло… Общо взето да се придържаме към всичко, което прави съня ни по-спокоен и пълноценен.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.