Защо пустинята стене зловещо?

пустиня
Група учени от Калифорнийския технологичен институт са записали зловещи звуци, издавани от дюните на пустинята Мохаве. Отчет за изследването е публикуван в научното издание Scitation. То е проведено от учени под ръководството на Мелани Хънт.

През изминалото лято изследователите посетили пустинята Мохаве и записали звуци, издавани от дюните на разсъмване. Пустинята „пеела“ на много ниска честота. Или по-точно „стенела“.

Записаните звуци били характеризирани от изследователите именно като стонове, звучащи зловещо и плашещо.

Учените потвърдили теорията, че звуците се ражда от едновременното движение на песъчинките. Преди се смятало, че ефектът се предизвиква от вятъра, а тоналността се променя поради размерите на удрящите се една в друга песъчинки.

В хода на проведеното изследване учените установили, че звукът се ражда не само на повърхността на дюните, но и вътре в тях.

Всяко външно въздействие е способно да предизвика резонанс, както и локално срутване на песъчинките. Учените проверили теорията по прост начин. Те поставили метален съд върху пясъка, и го удряли с чук. Апаратурата фиксирала естествен резонанс в дюните.

Резултатите били сравнени с данни, получени по-рано в други пустини. Учените установили, че всяка от тях има собствена акустика. Например африканските пустини „пеят“ на по-висока честота от американските.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

МИСТЕРИОЗНИ ЗНАЦИ В ПУСТИНЯТА ГОБИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.