Защо разумните хора вярват на конспиративните теории?

конспирация

Може да ги откриете навсякъде – във Facebook, в местния бар или на барбекюто на ваш приятел: хора, познати и любими, които по принцип възприемате за разумни и в същото време вярват с цялото си сърце в някои от най-невероятните теории на конспирациите. Откъде произлиза това на пръв поглед нелогично противоречие, пита io9?

Отговор на този въпрос се опитва да даде редакторката в New York Times Magazine Маги Коер-Бейкър, която разглежда проблема като част от богатата човешка психология. Тя пише:

Вижте още: Конспирациите за лейди Даяна: убита бременна или сама симулира смъртта си

„В дните след бомбения атентат в Бостън спекулациите онлайн относно самоличността и мотивите на неизвестния извършител или извършители бяха огромни. След като братята Царнаеви бяха идентифицирани и преследването им приключи, същите тези спекулации не спряха. Те просто приеха нова форма. Ето един пример: може би братята са били използвани, за да отвлекат вниманието от истинския лидер на заговора, който е богат саудитец с връзки на най-високо ниво; а може би те пак са невинни, но вместо саудитеца, истинският подбудител е част от самото американско правителство; а какво ще стане, ако братята са виновни, но не са действали сами, а като клон на много по-голяма организация?

Вижте още: Конспирация: Опитват се да намалят населението на Земята с глад и пандемии

Колкото и шантаво да звучат тези теории, хората които ги разпространяват не са такива – всъщност те са съвсем нормални. Но последните научни изследвания ни показват, че ако считате че някоя от горните теории е възможна, вероятно си мислите същото и за останалите, дори и когато те си противоречат. Освен това е много вероятно това далеч да не е единствената новинарска история, която ви кара да считате, че зад случващото се са замесени мистериозни и неизвестни сили“, завършва Коер-Бейкър.

„Най-добрият начин да предскажете вярата в една конспиративна теория е вярата в други такива теории“, обяснява Вирен Свуми, професор по психология, който изучава конспиративните теории в Университета на Уестминстър в Англия. Психолозите казват, че това е така, защото конспиративната теория не е толкова отговор на едно събитие, колкото е израз на глобална гледна точка за случващото се в света.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

2017-та – годината на конспирацията

5 теории на конспирацията

Теория на конспирацията! Нибиру ще убие Земята, катастрофата е неизбежна

Топ 10 на най-популярните конспиративни теории в Русия

Странни конспиративни теории, свързани със световните знаменитости

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.