Защо се доверяваме повече на хората с кафяви очи

очиВъншният вид на лицето на човека е от значение за неговите социални контакти и за това как хората го възприемат, сочат изследвания по темата. Оказало се, че лицето дава информация за степента на благонадеждност, а оттам се отразява и на неговия икономически, социален и репродуктивен успех.

Сега ново изследване се опитва да даде отговор на въпроса дали формата на лицето или цвета на очите при мъжете и жените определят степента на надеждност.

Група участници в теста трябвало на оценят своите възприятия според особеностите на мъжки и женски лица.

Оказало се, че повечето от доброволците оценили лицата с кафяви очи като по-надеждни, отколкото тези мъже и жени със сини очи. Също посочили, че по-голямо доверие имат към мъжете със заоблени лица, по-плътни устни и по-големи брадички. Участниците обаче не могли да преценяват жените според формата на техните лица.

И накрая, за да потвърдят становището, че хората с кафяви очи създават чувство на по-голямо доверие в околните, изследователите приложили друг тест. При него на всички доброволци са били раздадени снимкина мъже с една и съща форма на лицето, но с различни цветове на очите им. Тук обаче участниците не открили разлика в надеждността само според цвета на очите.

Това насочило учените към ключа, който разкрива, че по-важна е формата на лицето, с нейната закръгленост, брадичка, устни, вежди, които са по-характерни за хората с кафяви очи. Така те биват възприемани като по-мъжествени и по-надеждни.

Авторите допълват, че жените с кафяви очи също били разглеждани като по-надеждни, но не в такава степен, както е при мъжете.

Остава обаче въпросът защо в Северна Европа са толкова често срещани сините очи? Предполага се, че сексуалното привличане при тези индивиди е от полза, неутрализирайки липсата на доверие. И все още много мъже и жени намират за харизматични хората с по-светли очи.

инфо: ezine.bg

Вижте още: 

СИНИТЕ ОЧИ СА СКОРОШНА ПРИДОБИВКА В ЧОВЕШКАТА ЕВОЛЮЦИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.