Защо сме склонни да подозираме околните в зли намерения?

отмъщение

Учените твърдят: хората са склонни да подозират, че околните извършват лоши постъпки умишлено, а добрите – не. Това се обяснява с особеностите на работата на главния мозък на човека, става ясно от статия, публикувана в сп. Scientific Reports.

На участници в експеримент били демонстрирани две фрази. В първата се казвало, че изпълнителният директор на някаква компания знаел, че определен план на действия ще навреди на околната среда, но така или иначе взел решение за неговото изпълнение за увеличаване на доходите на фирмата.

Във второто предложение думата „навреди“ била заменена с думата „ще помогне“. Доброволците трябвало да кажат дали директорът е вредил или помагал на природата осъзнато, или оказваният върху околната среда ефект наистина бил просто страничен, а истинската цел била изключително увеличаването на доходите на компанията.

82% процента от респондентите отговорили: независимо, че директорът твърдял обратното, той е навредил умишлено на природата, и само 23% от запитаните назовали съзнателни действията по подобряване на околната среда.

Авторите на изследването са на мнение, че такава склонност да се подозират околните в лоши намерения се дължи на работата на главния мозък.

Ако едно или друго действие предизвиква отрицателни емоции у човека, се активира амигдалата, отговорна за формирането на емоции. Това кара човека да произнася присъда за преднамерени действия, като се основава на чувства, а не на разумни доводи.

Положителното отношение към действията засягало работата на амигдалата в доста по-малка степен.

инфо: curious.actualno.com

Вижте още: 

КАК ДА СЕ ХАРЕСАМЕ НА ОКОЛНИТЕ 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.