Защо хората стават по-нарцистични

нарцисизъм

Съвременното западно общество увеличава нарцисизма, твърди ново изследване. Според авторите му това може да обясни защо нарцистичните тенденции са във възход. Както знаем, нарцисизмът е свързан с прекомерно чувство за превъзходство, самовлюбеност и егоцентричност.

Изследването сравнява над 1000 души, родени и отгледани в Източна (ГДР) и в Западна Германия (ФРГ). Сред израсналите в западния свят възрастни хора учените са открили по-високи равнища на нарцисизъм. Любопитното е, че те не коресподират с по-високо самочувствие.

„Съвременните западни общества насърчават нарцисизма – казва ръководителят на изследването, проф. Стефан Рьорке – Нашето изследване установи, че това се отнася най-вече за типа нарцисизъм, който се характеризира с преувеличено чувство за превъзходство.“

Най-големите различия между Изтока и Запада по отношение на нарцисизма се наблюдавали при хората, които са били на възраст между 6 и 18 години при падането на Берлинската стена.

Що се отнася до самочувствието, учените открили точно обратното: хората, израснали в Източна Германия имали по-високо самочувствие.

„Не се наблюдават разлики при по-младото поколение – хората, които или не са били родени по време на падането на Берлинската стена, или не са достигнали училищна възраст, и които следователно са израснали в едно и също западно общество – казва водещият автор на изследването д-р Алине Фатер. – В тази група записаните равнища на нарцисизъм и самочувствие са същите при респондентите от бивша Източна и бивша Западна Германия.“

„Като цяло, нашите резултати сочат, че равнищата на нарцисизъм и самооценка се влияят от обществени фактори. – заключава Рьопке. – Западните общества изглежда насърчават повишени нива на нарцисизъм сред своите граждани.“

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Нарцис или интроверт: Кога странностите трябва да се лекуват

Какво казват социопатите, психопатите и нарцисистите, за да те вкарат в капана

Животоспасяващ егоизъм или нарцисизъм

От нежното цвете до психопата: Трагедията на нарциса

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.