Защо чуваме собствения си глас различно? Истинската причина ще ви изненада

Докато говорим чуваме гласа си по един начин, а след това, слушайки го на запис, той звучи абсолютно различно. Това е един от тези неловки моменти, които всички ние сме преживявали.

Оказва се, че причината е доста елементарна. Когато чуем гласа си на запис, звуковите вълни, идващи от високоговорителя пътуват до ушите ни по въздуха и чуваме гласа си по начина, по който другите хора го чуват.

Когато обаче чуваме гласа си докато говорим, ние го чуваме по два начина – външно и вътрешно. Първо чувате звука, който идва от устата ви (този, който и другите хора около вас чуват) и в същото време чувате и този, идващ от вибрациите, създадени от гласовите струни, минаващи през главата ви. Костите в черепа ни имат склонността да повишават нискочестотните вибрации и поради тази причина гласът ни звучи по-нисък за нас, отколкото в действителност е.

Ако искате да чуете как наистина звучи гласът ви, запишете го или пък можете, също така да закриете лявото си ухо и да започнете да говорите. А и не се тревожете в случай, че ви прозвучи странен или смешен, защото другите хора са свикнали да го чуват именно по този начин!

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Знаете ли защо не трябва да ставате с левия крак? Прочетете!

Ето защо кучето ви накланя главата си, според науката!

Защо тройкаджиите успяват повече в живота

Защо не би трябвало да спите с главата на север?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.