За какво говори желанието ви да спите повече от 8 часа на ден

Препоръчителната продължителност на съня на зрелия човек е 6-8 часа. Ако по-рано учените се вълнуваха от въпроса какво може да се случи, ако спим по-малко от 6 часа, то сега вниманието ми е насочено към хората, които имат нужда от повече сън, въпреки че са спали 8 часа.

Според мнението на международна изследователска група, дългият сън може да бъде свързан с проблеми със здравето, пише CNN, позовавайки се на специализираното списание European Heart Journal.

Резултатите от 8-годишно изследване в 21 страни показват, че при хората, които спят повече от 8 часа, рискът от сърдечна недостатъчност, инфаркт и дори смърт се увеличава с 41%. При това лекарите отбелязват, че опасността не се крие в продължителния сън, а в състоянието, което кара хората да спят повече от необходимото.

Екипът от учени от университета Макмастър и Пекинския медицински колеж, под ръководството на Чуанши Вон, е установил, че повишен риск за здравето е налице и за хората, които спят през деня.

Конкретно става дума за тези, които през нощта спят повече от 6 часа. Ако сте спали по-малко през нощта, нормално е през деня да ви се прииска да прилегнете за малко. Тук опасност няма.

В цитираното изследване са взели участие над 116 хил. пациенти, които са попълнили анкета, описвайки своите навици и продължителността на съня си. В продължение на 8 години те са били под наблюдението на лекари.

При хората, които са спали 6-8 часа дневно, коефициентът за сърдечни болести и смърт е възлизал на 7.8 на 1000 души. Сред хронично недоспиващите този показател бил 9.4, което е напълно очаквано.
Удивление очаквало учените при следващите данни. С увеличаване на продължителността на съня коефициентът за сърдечни болести нарастват с 5% (сън 8-9 часа), 17% (сън 9-10 часа) и 41% (сън над 10 часа).

Подобни изследвания са правени и преди, но на отделни континенти – в Европа, Северна Америка и региони на Азия. В момента тенденцията е с глобален характер. Макар показателите да са сравнително еднакви във всички страни, връзката между продължителния сън и сърдечните болести остава недоказана.

Учени-кардиолози, които не са били част от изследването, определят резултатите като интересни. Засега не коментират изводите от него.

Проф. Франческо Капучио напомня, че в наши дни основната опасност за човечеството е недоспиването. Той лично е участвал в ред европейски изследвания, които са установили връзката между липсата на сън и увеличаването на риска от затлъстяване, диабет и дори смърт.

Според Капучио новото изследване показна, че хората, страдащи от ред заболявания, имат нужда от повече сън. Такъв е случаят при рака, който може с години да не се проявява по друг начин. Самото спане, казва професорът, не вреди на здравето, дори и да е повече от препоръчителното време.

Специалистът Джулия Вард препоръчва на хората в името на качествения сън да избягват напитките, които съдържат кофеин, алкохол, както и никотиновите продукти през втората половина на деня. Тя съветва да се храним здравословно и да спортуваме редовно.

инфо: profit.bg

Вижте още:

Morkadis

Сънищата, оставили отпечатък в историята

Как науката обяснява феномена на пророческите сънища?

Според науката креативните хора са по-склонни да убиват други човешки същества в сънищата си

10 символа от сънищата, които не трябва да пренебрегваме

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.