За първи път след аварията в Чернобил: Жители на Припят украсиха елха

Снимка EPA/Reuters

„За първи път след катастрофата в атомната електроцентрала в Чернобил се появи украсена елха в изоставения град Припят“, съобщава уебсайта на украинския телевизионен канал ЗИК, цитиран от РИА Новости.

„Новогодишната красавица бе поставена в близост до една от централните сгради на Припят, двореца на културата “Енергетик“. Бивши жители на града пристигнаха, за да открият поставянето на дървото и го украсиха с новогодишни играчки и свои снимки от детството“, пише още в съобщението.

Снимка EPA/Reuters

Катастрофата в атомната електроцентрала в Чернобил стана на 26 април 1986 г., когато избухва четвъртият блок на АЕЦ-а.

Снимка EPA/Reuters

След аварията са засегнати териториите на няколко държави – Русия, Украйна и Беларус. Общата площ на радиационно замърсяване в Беларус възлиза на около 46 500 квадратни километра (23% от общата площ). В Украйна – 50 000 квадратни километра в 12 региона. Освен това 19 руски региона с площ от почти 60 000 квадратни километра и население от 2,6 милиона души бяха засегнати от радиоактивно замърсяване.

Снимка EPA/Reuters

инфо: btvnovinite.bg

Вижте още:

Експерт за аварията в АЕЦ „Козлодуй“: Няма опасност за хората, но инцидентът не е толкова невинен

Чернобил в Норвежко море: съветската атомна подводница ще убива бавно, със скоростта на корозията на метала

Забравената история на Българския Припят

„Не знаех колко лоша ще е ситуацията“. Ликвидаторите и наследството от Чернобил

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.