За първи път учени потвърдиха категорично сблъсък между черна дупка и неутронна звездa

Наблюдатели на събития, разтърсващи космоса, за първи път са открили сливането на черна дупка с неутронна звезда. Феноменът е наблюдаван на два пъти, предаде Франс прес, позовавайки се на международно проучване.

Астрофизиците вече са наблюдавали сливания между черни дупки или неутронни звезди, но никога досега не са виждали „смесени двойки“, според съобщението за пресата на Националния център за научни изследвания (CNRS), предава БТА.

„Именно липсващото звено ще помогне да разберем сливанията, като теориите обхващат всички тези явления“, отбелязва астрофизикът Астрид Ламбъртс, водещ автор на изследването, публикувано в сп. „Астрофизикъл джърнъл летърс“.

Двете събития са наблюдавани с интервал от десет дни през януари 2020 г. от детекторите на гравитационни вълни LIGO и Virgo. Гравитационните вълни представляват малки изменения в изкривяването пространство-време, причинени от явления от мащаб като сливането на две черни дупки. Анализирайки формата на вълната, като тази, причинена от камък, хвърлен на повърхността на езерце, учените могат да определят разстоянието и наличните маси.

Двете отделни сливания са наблюдавани на около 900 милиона и един милиард светлинни години от Земята. Черните дупки са имали маса съответно 8,9 и 5,7 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Пред тях неутронните звезди със съответна маса 1,9 и 1,5 пъти колкото слънчевата не са имали шанс да избягнат „фаталното привличане“.

„Ако разликата в масата е твърде голяма, черната дупка внезапно я поглъща“, обяснява Астрид Ламбъртс, експерт по „масивни звезди“, които са родоначалници на неутронните звезди и същинските черни дупки – едни от най-екзотичните обекти в космическия свят.

И двете сливания са резултат от колапса на масивна звезда в края на живота. Масата на черната дупка е толкова концентрирана, че силата на гравитацията пречи на всичко да избяга, дори на светлината. Неутронната звезда, макар и изключително компактна, остава видима.

Наблюденията на двете сливания на черни дупки с неутронни звезди допълват досегашната картина на близо 50 двойни сливания на черни дупки и шепа такива сливания на неутронни звезди.

източник: novini.bg

Вижте още:

Земята е много по-близко до супермасивната черна дупка в галактиката ни, отколкото предполагахме

Деветата планета в Слънчевата система може и да е малка черна дупка

Може ли да се извлича енергия от въртяща се черна дупка?

Това е първата снимка на хоризонта на събитията на черна дупка

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.