Звукови вълни телепортират обекти

телепортация

Всеки ден научната фантастика изглежда все по-реална и близка до действителната наука. Учените вече работят по модели, които могат да преместват малки обекти на малки разстояния използвайки светлина, но по-нова версия на телепорта използва звук. В доклад, публикуван днес в Nature Communications, изследователи твърдят, че са измислили начин да манипулират малък физически обект, използвайки това което те наричат, акустични холограми.

Изследователите са използвали решетка от миниатюрни високоговорители за да левитират, завъртат и дори да манипулират малка топка във въздуха. Те постигнали това чрез програмиране на високоговорителите да излъчват звуци с висок интензитет, които създават вид силово поле около обекта. Създавйки транспортен лъч, които може да движи малък обект над решетката, като че ли държан от човешки пръсти, което е „холограмата“ за която изследователите говорят. Други варианти на техния модел включват създаване на подобен на на ураган конус от звук, който може да засмуче обект в сърцето на лъча.

Предишни изследвания създадоха акустичен транспотртен лъч, който може да работи под вода, но това ново изследване се нуждае само от въздух. Изследователите смятат, че тази деликатна манипулация може да се използва един ден за звуково базирани поточни линии или да помогнат за манипулирането на лекарства в тялото на пациент.

инфо: monitor.bg

Вижте още: 

ДО 25 ГОДИНИ ТЕЛЕПОРТАЦИЯТА ЩЕ Е РЕАЛНОСТ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.