Земята, Венера и Слънцето се подреждат в една линия

космос

Венера встъпва в долно съединение със Слънцето и се приближава на минимално разстояние към нашата планета, което се очаква на 16 август.

„На 15 август Венера встъпва в долно съединение със Слънцето, тоест планетата ще се намира между Земята и Слънцето. С приближаването на Венера и Слънцето на небосвода над Земята, обърнатата към нас част на планетата все по-малко ще се осветява и Венера ще придобие формата на полумесец.

За невъоръженото око измененията в диска на планетата не са забележими, но в телескоп може да се види тънкият сърп на Венера. И ако лунният грунт сам по себе си е тъмен и отразява по-малко от 10% от падащата върху него повърхност слънчева светлина, то облаците на Венера са ослепително ярки, като сняг“, коментира Евгений Щербаков, астроном от Московския планетариум.

Венера е най-близката до Земята планета в Слънчевата система, но разстоянието от нас до нашата съседка постоянно се променя. Двете планети се движат почти по кръгови орбити около Слънцето с различна скорост.

Венера прави пълно завъртане около Слънцето за 224,7 дни, а Земята – за 365,26 дни. По такъв начин максимални сближавания и отдалечавания между двете планети се повтарят на всеки 584 дни.

Поредното сближаване на Венера със Земята ще бъде на 16 август в 2:23 часа българско време.

Разстоянието между планетите ще бъде около 38 млн. километра. Но в този период Венера няма да бъде видна от нашите ширини, а ще се появи на утринния небосвод чак след седмица – на 24 август.

инфо: megavselena.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.