Земята „пулсира“ на всеки 27.5 млн. години, но не знаем защо

pixabay.com

Повечето учени са съгласни, че големи геоложки събития на Земята, като масови изчезвания, вулканични изригвания и движения на тектонични плочи са се случвали случайно във времето и ще продължат да се случват и в бъдеще.

Но ново проучване предполага, че тези епизоди са по-организирани, отколкото се смяташе досега.

Благодарение на напредъка в техниките и технологиите, използвани за датиране на материали, като скали, например, екип от геолози от Нюйоркския университет откри, че активността на Земята следва 27,5 милиона годишен цикъл, придавайки на планетата „пулс“ или изключително бавен пулс, ако искате.

Но изследователите не знаят какво го причинява. Те предполагат, че циклите на климата и движението на гигантските тектонични плочи на Земята, може да са предизвикани от този мистериозен пулс на планетата. Подобни цикли има и в орбитата на Земята в космоса, които стават на всеки 32 милиона години. Учените предполагат, че те също биха могли да поставят началото на тези събития.

„Независимо от произхода на тези циклични епизоди, нашите констатации подкрепят случая с до голяма степен периодични, координирани и периодично катастрофални геоложки записи, което е отклонение от възгледите, поддържани от много геолози“, казва Майкъл Рампино, водещ автор на изследването и професор по геология в Ню Йорк.

Тъй като техниките за датиране на събитията са се подобрили през годините, сега учените разполагат с по-ясни данни за времето на миналите събития случили се на Земята.

Така Рампино и колегите му са анализирали 89 „добре датирани големи геоложки събития“, включително „колебания на морското равнище“, „вулканични изливи“ и изчезване на морета и суши през последните 260 милиона години.

Те откриват, че тези глобални събития, групирани в 10 различни периода, пулсират или достигат връх на всеки 27,5 милиона години. Най-новата група събития се е случила преди около 7 милиона години, което означава, че следващите големи явления ще се случат след около 20 милиона години, обясняват изследователите.

Изследването е публикувано в списание Geoscience Frontiers.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Мистерията с Марейския човек – най-големия геоглиф на Земята

Бил ли е Ной извънземно същество с мисия да спаси Земята?

Земята се затопля по-бързо от очакваното

Учени предупреждават, че Земята може да стане необитаема

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.