Земята скоро ще смени магнитните си полюси

земятаЗемното магнитно поле е на път да смени поляритета си и според американски учени това може да се случи по-скоро от очакваното, съобщи в. „Дейли експрес“, цитиран от БТА.

Магнитното поле на Земята отслабва десет пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега – с пет процента за десет години, а не с пет процента на един век. Това означава неизбежна смяна на полюсите, като този процес може да започне преди да са изминали 2000 години.

Смяната на магнитните полюси може да се отрази на електропреносните мрежи и на средствата за комуникации.

Отслабването на земното магнитно поле създава опасност от силна радиация.


След 2000 години обаче човечеството сигурно ще разполага с технологии, за да се справи с проблемите, свързани със смяната на поляритета на земното магнитно поле. Твърде е възможно тогава електропроводи въобще да не съществуват и комуникациите да са различни.

Експертите признават, че не разбират напълно какво предизвиква геомагнитното обръщане, но наблюдават планетата за признаци за промяна.

„Както с ураганите, не е възможно да се прогнозира кога точно ще започне обръщането, дори и да разбираш законите на физиката“ – каза Гари Глацмейър от университета на Калифорния в Санта Крус пред сп. „Сайънтифик Американ“.

Учените са единодушни, че Земята е като гигантски магнит, като двата полюса се балансират. Магнитното поле се образува от желязното ядро, което в сърцевината си е твърдо, а външният му слой е течен. При въртенето на земята желязното ядро се извива и се генерира магнитно поле. Периодично движението на течността се нарушава и част от полето се измества в противоположна посока, което го отслабва.

Смяната на полюсите става средно на 5000 години, но може да се ускори до 1000 години или да се забави до 20 000 години.

Съществува възможност отслабването на земното магнитно поле, регистрирано от спътника „Суорм“ на Европейската космическа агенция, да не доведе до пълна промяна на поляритета. Подобни случаи са известни.

инфо: actualno.actualno.com

Вижте още: 

ЗЕМЯТА Е ЗАТВОР, ХОРАТА НЕ СА ОТТУК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

2 коментара
  1. Анонимен 9 години ago
  2. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.